Blogg

En halv miljon sparat!

Lusten att hedra denna något avsomnade blogg med en inlägg har äntligen infunnit sig. Det har varit svårt att finna motivation till att skriva om hur jag jobbar med att leva ett lyckligt liv, när det senaste året förmodligen har varit det tuffaste i livet hittills.

Att gå skilda vägar med min sambo efter att ha levt tillsammans sedan tonåren har varit det värsta, men det sägs ju att tiden läker alla sår och det går sakta men säkert åt rätt håll. Men det är kanske inte så konstigt att jag har behövt lägga allt fokus på att hålla mig själv flytande ett tag. Jag känner ändå stort hopp för framtiden och känner att jag har mycket som får mig att vilja gå upp på morgonen varje dag och njuta av det fantastiska liv jag trots allt har turen att få leva. Som tur har jag och min exsambo kunnat hålla kvar vår vänskap och vi har en väldigt bra relation trots allt som hänt. Hon är en av mina närmaste vänner och jag hoppas att det kommer att fortsätta vara så i framtiden också.

Förutom det rent känslomässiga har det varit svårt att spara lika mycket pengar som jag är van vid. Jag betalar ju hela hyran själv numera och eftersom vi till största delen ägde hushållet gemensamt kostade det en del pengar för oss båda att inreda varsin lägenhet på nytt. Som tur var har jag en minimalistisk inredningssmak och känner inte att jag behöver äga så många prylar, så det kunde varit värre.

Häromdagen loggade jag in på Avanza för första gången på ett par månader och fick en väldigt trevlig överraskning. För första gången i min sparkarriär är min aktieportföljd värd över en halv miljon kronor. Det har gått lite långsammare uppåt på sistone, men det känns ändå väldigt kul och det är en skön känsla av ökad rikedom och frihet!

Jag har arbetat på mitt första heltidsjobb i snart ett och ett halvt år sedan jag tog min civilingenjörsexamen hösten 2018. Tyvärr har jag inte trivts så bra där den senaste tiden och under hösten tog jag beslutet att söka mig någon annanstans. Jag är lyckligt lottad som jobbar i en bransch där det finns stor efterfrågan på min kompetens och det var inte så svårt att hitta ett nytt jobb, även om det var lite slitsamt att söka jobb vid sidan av ett heltidsarbete. Häromveckan fick jag ett erbjudande som jag med stor glädje tackade ja till, och så fort kontraktet var påskrivet gick jag in till min chef och sa upp mig.

Det återstår två veckor av min nuvarande anställning och sedan passar jag på att vara ledig en hel månad över jul och nyår innan jag börjar jobba på nytt. Jag ser otroligt mycket fram emot ledigheten och mitt nya arbete, som innebär betydligt kortare pendlingstid och att jag inte kommer att behöva äga någon bil den närmsta framtiden heller. Dessutom får jag högre lön och ännu större marginaler i ekonomin.

Jag vill rikta ett tack till bloggkollegan Slimis som skrev ett mejl och undrade hur det var med mig. Du är en klippa!

Fyllde på i amerikanska aktier

Jag hade likvider att bränna på min kapitalförsäkring, så jag roade mig med att fylla på innehaven i 3M och Emerson Electric med ungefär 9 000 kr vardera. Enligt mitt Excel-dokument ökade den beräknade genomsnittliga månadsinkomsten från portföljen från 784 till 845 kronor.

Visserligen verkar en hel del av skuttet uppåt bero på en ständigt sjunkande kronkurs, och huruvida det är bra eller dåligt kan nog diskuteras. Men det är bra för den som äger utländska aktier och räknar utdelningarna i svenska kronor i alla fall.

Dubbla boendekostnader

Våren tuffar på, även om vi verkar ha fått oss en lite kallare period efter några fina veckor av varmt aprilväder. Inget jag klagar över egentligen, jag tycker om när det är svalare så länge solen skiner.

Eftersom min före detta flickvän håller på att flytta ut härifrån kommer mina hyreskostnader att dubbleras framöver. Det är en hög hyra och det kommer att påverka min ekonomi, men min lön ger mig ändå ganska stora marginaler. Jag lär väl inte bo kvar här i många år framöver men just nu är det skönt att jag fick besked från hyresvärden att mina inkomster gott och väl räcker för att skriva över kontraktet på mig.

Jag har inte så goda chanser att få ett nytt hyreskontrakt i den här stan, och att bli utkastad härifrån hade inneburit att jag hade behövt ta ett stort lån och köpa en bostadsrätt, eller flytta hem till mina föräldrar i 25-årsåldern. Inget av alternativen kändes särskilt lockande. Tur i alla fall att jag trivs här, har en bra inkomst och i övrigt billiga vanor från studenttiden.

14 procents frihet

Jag gick in på Avanza och kollade hur mycket pengar som ligger där. Det är betydligt mer än när jag började jobba för ett halvår sedan. 420 000 kr har jag lyckats skrapa ihop.

Tidigare har jag skrivit om att det är svårt att ha något konkret mål med sparandet eller någon detaljerad plan för framtiden när man är i 25-årsåldern. Men jag tänker mig att kunna plocka ut 4 % av kapitalets värde varje år och följa den klassiska Safe Withdrawal Rate-regeln. Enligt denna tumregel är 4 % ett försiktigt mått på vad man historiskt sett har kunnat nalla av aktiekapitalet utan att pengarna någonsin tar slut, förutsatt att kapitalet är investerat i en bred indexnära portfölj.

Om jag inte hade behövt jobba hade jag varken behövt ha en bil eller bo väldigt centralt. Jag hade dessutom haft mycket tid över att laga mat från grunden, så jag tror att jag utan problem skulle kunna leva på 10 000 kr i månaden. Med en Safe Withdrawal Rate på 4 % hade detta krävt ett sparkapital på tre miljoner kronor. Det innebär att jag idag har samlat ihop 14 % av den mängd pengar som jag i teorin hade kunnat leva för all framtid på. Det är långt kvar men det är bättre än inget.

Tungt på sistone

Jag fortsätter ta mig fram på vägen mot friheten även om jag ibland möter hinder på vägen. Det senaste halvåret har varit tufft men det känns som som jag är på väg upp ur det värsta.

Efter att ha varit sambo i ganska många år bestämde vi oss för att gå skilda vägar. Hon har till slut lyckats hitta en annan lägenhet att bo i och flyttar ut om några veckor. Det ska trots allt bli skönt att bo på helt egen hand och jag försöker se positivt på det hela. Jag kanske kan ha nytta av att till att på egen hand förstå mer om vem jag är och vad jag vill.

Det här inlägget blir inte så långt men jag tänkte mest att jag skulle ge ifrån mig ett livstecken.

Något som håller sig stabilt i tillvaron är min aktieportfölj som ganska fort växt sig större. Det går snabbare att spara ihop pengar när jag har en heltidslön, som dessutom redan har ökat lite sedan jag började på mitt nya jobb. Mer om det i nästa inlägg som jag publicerar om någon dag eller två.

Första riktiga heltidslönen

Idag rasslade det in en ovanligt stor summa pengar på mitt bankkonto! Jag som aldrig tidigare arbetat heltid, utan levt på studielån de senaste fem åren, fick en riktig kick av att plötsligt ha så mycket pengar på kontot.

I ett tidigare inlägg sa jag att det nog inte skulle bli så mycket över att köpa aktier för eftersom sparkontot gapar allt tommare och det behövde fyllas på i första hand. Men med facit i hand räckte pengarna med marginal. 7 000 kr kände jag mig bekväm med att föra över till sparkontot på Avanza. Nu ska jag i lugn och ro bestämma mig för vilka aktier jag ska köpa.

Börsen verkar riktigt sur och många tror att vi står inför en nedgång och lågkonjunktur. Det är bara bra för mig nu när jag har mer pengar att röra mig med. Friheten kommer närmare!

Hur mycket behöver man ha på sparkontot?

Om en vecka kommer något jag sett fram emot länge – min första riktiga heltidslön! Jag hoppades kunna köpa rejält med aktier för en del av pengarna, men nu ser det faktiskt ut som om sparandet behöver gå till mitt buffertkonto i första hand. Efter ca fyra månader utan någon inkomst börjar det där kontot gapa allt tommare.

Många som sparar i aktier och drömmer om att bli rika och fria känner nog igen sig i känslan av att inte vilja ha mer pengar på sparkontot än absolut nödvändigt. Alla andra pengar ska investeras så att de snabbt kan generera mer pengar. Men hur mycket är nödvändigt att ha på sitt buffertkonto?

Sedan jag flyttade hemifrån har jag bara bott i hyresrätt. Det innebär ju att om t.ex. kylskåpet eller toaletten går sönder ligger ansvaret på hyresvärden att fixa det. Om man bor i bostadsrätt eller eget hus behöver man hosta upp dessa pengar ur egen ficka och måste alltså ta höjd för sådana utgifter.

Än så länge har jag klarat mig utan att äga en bil. Jag är säker på att en bil är en stor potentiell källa till oväntade utgifter. Även om man har koll på vad försäkring, bränsle och parkering kostar kan ju något i bilen gå sönder och verkstadsbesök är inte billiga.

Barn kostar mycket pengar varje månad och kan också innebära stora oväntade utgifter på alla möjliga (otrevliga) sätt. Just nu är jag glad att jag inte har några barn och det spar ju en hel del pengar.

Sammanfattningsvis har jag inte så stort behov av att ha en massa pengar liggande på sparkontot. Av princip gillar jag att ha i alla fall 20 000 kr där, men under de senaste fyra-fem åren har jag aldrig råkat ut för någon oväntad utgift som varit tillnärmelsevis så stor. Det har egentligen varit till störst nytta under början av sommaren när jag som student stått utan inkomst.

Hur mycket tycker du är rimligt att ha liggande för oväntade utgifter? Vad har du för livssituation och hur spelar det in?

 

Mentalt förberedd på börsnedgång

Den senaste tiden har det varit oroligt på börsen och vi har sett stora röda siffror på skärmarna. Det är ett bra tillfälle att testa sina nerver och se hur man reagerar på att ha stora pengar investerade i något som för tillfället tappar kraftigt i värde.

Jag var glad och nöjd när värdet på min portfölj hade nått över 300 000 kronor, men den senaste veckan har jag tappat ungefär 20 000 kr och dippat under den där gränsen igen.

Börsnedgången kan mycket väl fortsätta. Om min portfölj procentuellt skulle tappa lika mycket i värde som Stockholmsbörsen rasade för tio år sedan, skulle det innebära ett tapp för min del på ungefär 170 000 kr.

Ända sedan jag började spara har jag varit mentalt förberedd på detta, och jag känner mig helt lugn i att börsen kan gå upp och ner på det sättet. Som 25-åring har jag tiden på min sida och kan sitta lugnt i båten och vänta ut toppar och dalar. Jag är snarare glad om jag kan köpa billigt framöver, eftersom jag för första gången tjänar en heltidslön och kan spara större summor än tidigare. Då svänger värdet på portföljen upp snabbare när börsen bestämmer sig för att stiga igen!

Två heltidsinkomster till hushållet

Min sambo har blivit erbjuden och tackat ja till en heltidstjänst på företaget hon har arbetat deltid på som vikarie i flera år. Hon har fått roligare och lugnare arbetssysslor, verkar det som, och för oss som hushåll betyder det ju mycket att få in två löner varje månad.

Min egen första lön ramlade in nu i veckan, efter att jag stått helt utan inkomst i ungefär fyra månader. Sparpengarna räckte hela sommaren, men nu är det skönt att få in lite mer pengar på kontot. Den första lönen blev bara halv då jag bara jobbade sista halvan av augusti, och eftersom det började gapa tomt på sparkontot fick jag prioritera det i första hand innan aktieportföljen kunde växa. Nästan månad blir det full lön, och då kan det nog bli fjutt på aktieköpen igen!

Portföljens värde har hållit sig strax över 300 000 kr och nu hoppas jag att den kan växare fortare än förut. Eftersom min ekonomiska situation kommer att se så annorlunda ut mot tidigare ska det bli spännande att spåra pengarna några månader och få se hur förutsättningarna ser ut för det fortsatta sparandet.

 

Utelunch för två miljoner kronor

För mig är det självklart att ta med matlåda till jobbet. Den största fördelen är den  ekonomiska, men det också skönt att ha koll på vad jag äter. Att äta på restaurang eller köpa färdigrätter kan lätt leda till att man får i sig fler kalorier än man borde. För att inte tala om att maten ofta har en rent sorglig näringssammansättning.

På jobbet har jag noterat att det är många som går ut och äter, eller köper en bricka med mat på den lokala lunchrestaurangen.

En lunchlåda jag gärna och ofta tar med mig är hemlagad linsgryta med spaghetti. Det är gott, nyttigt och kostar under 10 kr per portion. En restauranglunch kostar 80-90 kr, vilket med min nettolön innebär att jag hade behövt jobba ungefär en halvtimme extra varje dag bara för den tveksamma lyxen att slippa äta min egen mat och istället kalasa på restaurangens lunch.

Men man kan vidga perspektivet och tänka längre än så. 80 kronor om dagen blir, med 225 arbetsdagar om året, hela 18 000 kronor om året. Om man kan investera dessa pengar och få 8 procents årlig avkastning har man två miljoner kronor extra efter 30 år.

Matlådan smakade extra bra efter den uträkningen.