Efter att jag hade tagit studenten började jag ströjobba lite här och var tills jag hade bestämt mig vad jag ville göra senare i livet. Så ekonomiskt klok var jag väl inte på den tiden, men jag sparade undan en del av det jag tjänade, mest på mina föräldrars inrådan. Jag minns att jag från och med hösten 2013 satte över ett par tusen kronor i månaden i SEB:s fonder.

2014, efter mitt första år på högskolan, fick jag upp ögonen för bloggar som Mr Money Mustache och Miljonär innan 30. Jag läste på om aktier och sparande och efter några veckors betänketid flyttade jag över hela mitt sparkapital till Avanza. I början sparade jag mest i fonder men från och med 2016 gick jag all in i stabila bolag som Coca-Cola, Investor, Johnson & Johnson m.fl. Allt jag kunde avvara av CSN-pengarna stoppade jag in på Avanza och njöt av att se pengarna växa och utdelningarna rulla in.

Sedan hösten 2018 har jag ett heltidsjobb och kan spara större summor varje månad än tidigare. Jag har fortfarande ingen bil och lever ekonomiskt sett mer som en student än som mina jämnåriga heltidsarbetande vänner. Det märks också på kontot.

Eftersom jag är så ung har jag inte några mål ristade i sten eller bestämda summor som jag sparar för att uppnå. Men jag är en snål och smart kille som är beredd att avstå en hel del omedelbar belöning för att på sikt uppnå maximal frihet.

Portföljens värde.png

Månadsinkomst från utdelningar.png

 

 

Utdelningar 2016-2018

Eftersom jag ägde en större andel svenska aktier i början blev vårmånadernas utdelningar större under 2016 och 2017. Svenska bolag delar ju i regel ut en gång om året, i mars-maj.

Just nu utgörs min portfölj till största delen av amerikanska aktier som delar ut fyra gånger om året vilket innebär ett jämnare ”kassaflöde”.

UTDELNINGSKALENDER

Januari: Hemfosa
Februari: Colgate-Palmolive, Procter & Gamble, Pepsi
Mars: AstraZeneca, Castellum, JNJ, Novo Nordisk, Emerson Electric, 3M
April: Coca-Cola, Lundbergföretagen, Pepsi, Hemfosa
Maj: Industrivärden, Investor, Colgate-Palmolive, Procter&Gamble
Juni: JNJ, Kinnevik, Emerson Electric, 3M
Juli: Coca-Cola, Pepsi, Hemfosa
Augusti: Colgate-Palmolive, Procter&Gamble, Novo Nordisk
September: AstraZeneca, JNJ, Emerson Electric, 3M
Oktober: Coca-Cola, Pepsi, Hemfosa
November: Colgate-Palmolive, Procter&Gamble
December: Coca-Cola, JNJ, Emerson Electric, 3M