Första miljonen är inte långt borta

Jag såg att mitt senaste inlägg skrev i slutet av 2019 efter en, på många sätt, svår tid. Det fyller mig faktiskt med glädje att man kan läsa in en hel del framtidstro mellan raderna, och oftast är det ju så är när man är på botten kan det bara gå uppåt.

Även om separationer och förändringar kan vara svåra och mörka, kan livet förändras på sätt som man inte trodde var möjliga. Jag bestämde mig för att aldrig ge upp och tappa hoppet. Jag trivdes inte på min arbetsplats så jag sökte mig någon annanstans. Jag gav kärleken en ny chans och har funnit min nya livskamrat som jag sedan några månader bor tillsammans med. Så här ljus har framtiden inte sett ut på många år.

Det är snart sju år sedan jag fick upp ögonen för aktiesparande och ränta-på-ränta-effekten, och drömmen om att en dag kunna gå ner i arbetstid och kunna leva på avkastningar. Sommaren 2014 hade jag precis flyttat hemifrån och levde på CSN, hade ungefär 9000 kr varje månad att leva på och med en hyra på 4000 kr blev det små marginaler att stoppa undan. Men jag gjorde upp en budget, lagade nästan all mat från grunden, skaffade extrajobb och lyckades ändå lägga undan några futtiga slantar som byggde grunden till min aktieportfölj.

Min ekonomiska situation ser helt annorlunda ut idag. Sedan jag tog examen som civilingenjör 2018 har jag ökat min månadsinkomst med nästan 50 %. Hyran är högre idag (jag bor fortfarande i hyresrätt) men min lön ger mig ändå nästan 20 000 kr kvar efter skatt och hyra. Visst har jag tillåtit mig själv att ha lite högre utgifter, men de fasta kostnaderna har jag ändå lyckats hålla nere. Ingen bil, inga barn, inga lån (förutom CSN) ger gott om pengar att investera.

Många med liknande bloggar, och som läser min blogg, är otroliga föredömen i att de på egen hand bygger upp sin ekonomiska frihet. De sitter på förmögenheter som de flesta inte tror att man kan spara ihop om man inte är född med silversked i mun och får ärva sina föräldrars företag. Även om jag har all respekt för det hårda arbete som krävs för att driva ett stort företag även med pengar på fickan från början, ligger det något alldeles speciellt i att gå från löneslavande Svensson till ekonomiskt fri genom att strävsamt och tålmodigt avstå från sådant de flesta lägger pengar på utan att ens tänka på det, och investera pengarna i aktier och fonder utan att tröttna i många, många år.

Jag hoppas ändå att mina läsare kan unna mig lyxen att ha relativt välbeställda föräldrar, som valde att ge mig och mina syskon ett ”förskott på arvet” för några månader sedan, med den uttryckliga och skriftliga förhoppningen att pengarna i första hand skulle gå till en bostad i framtiden. Mitt samvete tillät mig ändå att lägga ungefär hälften i aktieportföljen – om man inte har tänkt köpa bostadsrätt inom ett par år kan man lika gärna spara i aktier så länge det finns en bra buffert i räntepapper och på sparkonto. Så nu uppgår min totala förmögenhet till 910 000 kr och miljonen känns inte längre särskilt långt bort!

En reaktion på ”Första miljonen är inte långt borta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s