14 procents frihet

Jag gick in på Avanza och kollade hur mycket pengar som ligger där. Det är betydligt mer än när jag började jobba för ett halvår sedan. 420 000 kr har jag lyckats skrapa ihop.

Tidigare har jag skrivit om att det är svårt att ha något konkret mål med sparandet eller någon detaljerad plan för framtiden när man är i 25-årsåldern. Men jag tänker mig att kunna plocka ut 4 % av kapitalets värde varje år och följa den klassiska Safe Withdrawal Rate-regeln. Enligt denna tumregel är 4 % ett försiktigt mått på vad man historiskt sett har kunnat nalla av aktiekapitalet utan att pengarna någonsin tar slut, förutsatt att kapitalet är investerat i en bred indexnära portfölj.

Om jag inte hade behövt jobba hade jag varken behövt ha en bil eller bo väldigt centralt. Jag hade dessutom haft mycket tid över att laga mat från grunden, så jag tror att jag utan problem skulle kunna leva på 10 000 kr i månaden. Med en Safe Withdrawal Rate på 4 % hade detta krävt ett sparkapital på tre miljoner kronor. Det innebär att jag idag har samlat ihop 14 % av den mängd pengar som jag i teorin hade kunnat leva för all framtid på. Det är långt kvar men det är bättre än inget.

4 reaktioner på ”14 procents frihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s