Mentalt förberedd på börsnedgång

Den senaste tiden har det varit oroligt på börsen och vi har sett stora röda siffror på skärmarna. Det är ett bra tillfälle att testa sina nerver och se hur man reagerar på att ha stora pengar investerade i något som för tillfället tappar kraftigt i värde.

Jag var glad och nöjd när värdet på min portfölj hade nått över 300 000 kronor, men den senaste veckan har jag tappat ungefär 20 000 kr och dippat under den där gränsen igen.

Börsnedgången kan mycket väl fortsätta. Om min portfölj procentuellt skulle tappa lika mycket i värde som Stockholmsbörsen rasade för tio år sedan, skulle det innebära ett tapp för min del på ungefär 170 000 kr.

Ända sedan jag började spara har jag varit mentalt förberedd på detta, och jag känner mig helt lugn i att börsen kan gå upp och ner på det sättet. Som 25-åring har jag tiden på min sida och kan sitta lugnt i båten och vänta ut toppar och dalar. Jag är snarare glad om jag kan köpa billigt framöver, eftersom jag för första gången tjänar en heltidslön och kan spara större summor än tidigare. Då svänger värdet på portföljen upp snabbare när börsen bestämmer sig för att stiga igen!

2 reaktioner på ”Mentalt förberedd på börsnedgång

 1. Det är bra att du är beredd på att det går ned.
  Om du läser min blogg ser du att jag varit med om värre nedgångar och att denna nedgång är inte så allvarligt, ekonomi och konjunkturen har ju inte vänt ner ännu.
  Och vinsterna på företagen kommer vi snart få reda på och kommer nog vara höga vinster och sjunker börsen ändå, så är det ju P i P/E talet som sjunker

  Gilla

  1. Jag ska kika in på din blogg, du verkar vara en mer erfaren räv än jag. 🙂

   Precis som du skriver behöver inte företagens vinster och utdelningar minska lika mycket som aktiernas värde på börsen. Det händer ju lätt att marknaden drabbas av panik.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s