Utelunch för två miljoner kronor

För mig är det självklart att ta med matlåda till jobbet. Den största fördelen är den  ekonomiska, men det också skönt att ha koll på vad jag äter. Att äta på restaurang eller köpa färdigrätter kan lätt leda till att man får i sig fler kalorier än man borde. För att inte tala om att maten ofta har en rent sorglig näringssammansättning.

På jobbet har jag noterat att det är många som går ut och äter, eller köper en bricka med mat på den lokala lunchrestaurangen.

En lunchlåda jag gärna och ofta tar med mig är hemlagad linsgryta med spaghetti. Det är gott, nyttigt och kostar under 10 kr per portion. En restauranglunch kostar 80-90 kr, vilket med min nettolön innebär att jag hade behövt jobba ungefär en halvtimme extra varje dag bara för den tveksamma lyxen att slippa äta min egen mat och istället kalasa på restaurangens lunch.

Men man kan vidga perspektivet och tänka längre än så. 80 kronor om dagen blir, med 225 arbetsdagar om året, hela 18 000 kronor om året. Om man kan investera dessa pengar och få 8 procents årlig avkastning har man två miljoner kronor extra efter 30 år.

Matlådan smakade extra bra efter den uträkningen.

4 reaktioner på ”Utelunch för två miljoner kronor

 1. Precis. Samma sak med bostad, kan man sova i hängmatte tält, investering ca 2000kr och du sparar boendekostnad ca 7000kr för en 2a i förort till storstad + sparar el, bredband, försäkringar. På 30år blir det hiskeliga 10 Miljoner med 8% avkastning.

  Gillad av 1 person

 2. Tjenare!
  Helt rätt tänk, jag tar också alltid med mig mat till jobbet, dels på grund av att det är en helt onödig utgift och dels för att jag tränar mycket och äter väldigt sunt, det är svårt att hitta nyttig mat ute. Bjuder hellre ut tjejen på resturang eller på resa än att äta ute varje dag:)
  Grattis till portföljen över 300,000 by the way. Det är underbart när man når ett nytt delmål. Bara att gneta på!

  Mvh / K

  Gilla

  1. Tack för uppmuntran! Ja, både jag och sambon tycker att det är trevligare att lyxa till det ibland och äta middag på restaurang än att slentrianköpa utelunch varje dag. Då blir det en vana och ingen guldkant på vardagen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s