Avbryt inte när någon ger dig kritik

I början av min och sambons förhållande, när vi var yngre, hände det att jag fick negativ kritik om något jag hade gjort eller sagt flera dagar i efterhand. Då kände jag mig påhoppad och reagerade ofta med att gå i försvarsställning och i värsta fall säga något dumt tillbaka. Ofta såg jag till en början inte grunden i kritiken utan tyckte att den var orättvis.

Efterhand har vi båda blivit bättre på att berätta med en gång om det är något vi är missnöjda med. Jag har också lärt mig att vara en mer ödmjuk lyssnare i sådana lägen.

Jag ser nästan varje dag hur folk gör samma misstag. Så fort någon ger dem kritik eller negativ feedback, hur väl menad den än är, går de mer eller mindre in i försvarsställning. Ofta avbryter de personen innan den har fått tala till punkt, för att berätta om sin syn på situationen.

Om man ska kunna kommunicera på ett bra sätt och trivas i varandra sällskap måste man förstå vikten av att lyssna på den andra personen och inte avbryta. Medan personen pratar ska man inte tänka ut vad man ska svara, utan bara lyssna först.

Ett vanligt tips när man ger kritik i en relation är att inte prata kategoriskt, att undvika ord som ”aldrig” eller ”alltid”. Då kan man nästan räkna med att bli avbruten innan man fått fram kritiken.

Alla vet ju egentligen hur viktigt det är med bra kommunikation men tänk att det är så svårt i praktiken.

3 reaktioner på ”Avbryt inte när någon ger dig kritik

 1. Du har så rätt. Kritik eller feedback är en gåva man ska förvalta. Sedan finns det gott om folk som inte är kapabla att ge meningsfull kritik utan som bara vill snacka ner någon annan. Det gäller också att skilja på vad som är personlig kritik och vad som är arbetsrelaterad. Jag är rätt bra på att ta arbetsrelaterad kritik, för den berör mig sällan personligt. Men personlig kritik har jag svårare för, även om jag blivit rätt mycket bättre på det på senare år.

  Dessutom, som en sann frihetsivrare, bör man vara rätt bra på ”fuck off”-mentaliteten och lära sig be folk dra åt helvete när det behövs. Det finns alldeles för mycket folk som ska springa runt och tillrättavisa andra men aldrig klara av att själva ta en tillsägelse. Det ser vi rätt mycket av i samhället, i allt från folk som kör för fort till folk som inte fattar att ett eldningsförbud finns till av en anledning.

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig av kloka tankar! Visst finns det många som bara vill snacka ner en eller kanske projicera sin egen osäkerhet på någon annan. Men jag tycker att det brukar märkas vilka man ska lyssna på och ta till sig ifrån.

   Nu börjar jag snart på ett nytt jobb och kommer med all säkerhet att göra misstag i början. Då gäller det att kunna ta arbetsrelaterad kritik 🙂

   Jag tror det ligger mycket i att inte ha människor omkring sig som sprider negativ energi och drar ner en. Att investera energin där den gör nytta, i ett mindre antal nära vänner/släktingar som man litar på och mår bra av att ha kring sig. Lättare sagt än gjort naturligtvis.

   Gilla

   1. Det är definitivt en bra strategi att satsa på människor som ger energi och inte tar. De där som bara dränerar genom att vara mer tagare än givare kan förstöra mycket mer än man till en början tror. Men du har rätt, det är lättare sagt än gjort och man behöver verkligen jobba på det för att hitta rätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s