Pengaprat med sambon

I morse satt jag och min sambo ute på balkongen och pratade om våra planer för alla pengar som kommer in framöver. Jag börjar ju jobba heltid efter sommaren och hon söker heltidsjobb men jobbar ganska mycket deltid redan.

Jag tycker att det är väldigt roligt att prata om pengar och sparande tillsammans, och det är skönt att vi har ungefär samma tankar om det i det här skedet av våra liv.

Än så länge trivs vi med att hyra bostad och planerar att göra det flera år framöver, men vill gärna ha möjligheten att kunna köpa en lägenhet om man skulle flytta till en annan stad, skaffa barn eller vad nu livet bjuder på om 5-10 år. Det är stora saker som är svåra att veta någonting om nu, men det skadar inte att planera lite och ta höjd för att kunna ha mer utrymme framöver.

Sambon förstår hur roligt jag tycker det är att spara i aktier och hur mycket jag ser fram emot att kunna spara mycket mer pengar när jag äntligen tjänar lite mer. Eftersom vi har ganska långt tidsperspektiv och bra möjligheter att ändra lite i planerna längs med vägen, tror vi att det räcker att lägga ett par tusenlappar i månader var på bosparade. Det blir ändå en del pengar om man sparar under många år.

Baserat på min ingångslön efter skatt och nuvarande utgifter (med lite marginal uppåt) borde jag kunna mata portföljen med 11-12 000 kr i månaden. Tanken får det att vattnas i munnen på mig! Jag hoppas att min lön kan öka över tid – det är ändå det normala för en ung civilingenjör – och att inte utgifterna ska behöva växa riktigt lika mycket. Då kan sparandet öka ännu mer och friheten därefter.

Annonser

2 reaktioner på ”Pengaprat med sambon

  1. Det är verkligen skönt när man går från att vara student till att börja jobba. Om man gör av med ungefär lika mycket som under studietiden när man börjar jobba så kan man verkligen se portföljen växa! Jag har svårt att förstå alla som anpassar sig direkt och plötsligt spenderar hela lönen när de klarat sig på studentinkomst innan.

    Gilla

    1. Ja, de har väl inte tänkt på att pengar går att spara längre än till semestern. Jag är så glad att jag ”kom till insikt” innan jag hade börjat jobba och ökat utgifterna automatiskt som så många gör. De är nog svårare att dra ner senare i livet.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s