Att låna energi av sig själv

Nu har min långa, lediga sommar dragit igång. Även de senaste somrarna har börjat med lite ledig tid och jag känner igen känslan alltför väl.

När man är konstant igång med deadlines och 50-timmars-veckor under flera månader, utan att riktigt ha möjlighet att känna efter, blir det så normalt att man inte tänker på att man inte mår särskilt bra utan återhämtning. Man tar en kopp kaffe till och biter ihop. För mig funkar det ganska bra ett tag så länge jag påminner mig om att det måste vara tillfälligt.

När jag är ledig mer än en vecka i sträck brukar de första dagarna bara gå till att återhämta mig, andas ut och hamna i balans. Jag sover mer än normalt men är ändå tröttare än vanligt i några dagar. Jag tror att det är för att jag lånat energi av mig själv under terminerna och betalar igen skulden under ledigheterna.

Nyckeln är ju att inte skaffa sig för stor ”energiskuld” och se till att betala tillbaka på ”energilånet” med regelbunden ledighet och återhämtning. Annars blir skulden så stor att man går in i väggen, något som drabbat de tiotusentals svenskar som är sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom. Det vill jag inte råka ut för någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s