Psykolog varnar för ekonomisk frihet

För ett tag sedan sändes ett inslag i programmet Malou efter tio, där Eric Skopal (som driver bloggen Bli ekonomiskt oberoende) fick berätta om sin och sin frus dröm att spara ihop ett antal miljoner för att kunna leva på avkastningen. En dröm som ju många, inklusive jag själv, delar.

Delen av programmet där Eric sitter ensam med Malou och berättar om sin dröm är inte riktigt lika intressant – de flesta av oss har koll på aktiesparande och framtida möjligheter – som när de lite senare i programmet tar in psykologen Egil Linge.

Egil berättar att han har mött många människor med dessa drömmar och att det är något av en trend som dykt upp de senaste 2-3 åren. Den tidigare ”trenden” var att genom speciella avtal kunna plocka ut tjänstepension tidigare för att gå i pension vid 45 eller 50. Hos många människor han träffade fanns ofta inte någon riktig plan, folk tyckte bara att det var skönt att vara ledig och åkte iväg någonstans.

”Många berättade att det blev olidligt, de hamnade i nedstämdhet och depressioner, för det fanns ingenting att göra. Det blev monotont alltihop. För en del blev det alldeles för mycket förtäring av alkohol.”

Eric förklarar att han inte har tänkt åka till en ö och leva på kokosnötter, utan det handlar mer om att få balans i livet. Kanske fortsätta jobba deltid och bo kvar på samma ställe, men kunna lägga mer tid på egna intressen och hobbies.

Psykologen säger att Eric lär få svårt att sluta spara när målet är uppnått, eftersom det då har blivit ett invant beteende. Dessutom ger jobb ofta en mening, även om man inte alltid tycker om dem. Han varnar också för att många som slutar jobba tappar sitt sociala nätverk.

Eric Skopal och hans fru verkar ha tänkt igenom sin framtid mer än dessa olyckliga människor som psykologen Egil har pratat med, och det verkar också Egil hålla med om. Men det här klippet väcker många tankar hos mig. Är det så att vi som sparar pengar för att vinna frihet i framtiden inbillar oss att livet ska bli bättre framöver och därför glömmer att njuta av det vi har nu? Jagar vi lyckan på fel sätt?

8 reaktioner på ”Psykolog varnar för ekonomisk frihet

 1. Hejsan, första gången jag kommenterar här. Min plan var också att bli ekonomiskt fri men jag har insett på vägen att jag gillar att jobba. Dock har jag verkligen gillat de möjligheter som ett bra sparande innebär. Jag kan njuta av känslan att jag kan casha upp en ny sportbil om jag vill, men det är ju en väldigt dålig investering så det gör jag ju inte. Jag kan också njuta av att jag skulle på stående fot kunna avsluta mitt arbetsliv för många år framöver om jag skulle vilja eller behöva. För mig har den ekonomiska tryggheten inneburit en mycket större frihet i sig än målet att bli frivilligt arbetslös 😊

  Gilla

  1. Hej och tack för kommentaren! Jag har nog aldrig lagt upp en plan för att jobba heltid tills jag har råd att sluta tvärt och sedan aldrig jobba mer. Kanske i början när jag var riktigt ung och nyfrälst 😉 Jag skriver lite mer om det här: https://kaizenliv.wordpress.com/2016/12/29/nar-blir-jag-fri-vad-ar-min-ekonomiska-plan/

   Det vore lite konstigt att ha jobbat så hårt för en bra utbildning, för att få ett jobb man trivs med, för att sedan gå och gneta och längta därifrån.

   Men ditt sätt att se det är klokt. Du har ett gyllene förhandlingsläge i och med att du kan säga upp dig mer eller mindre på studs. Du slipper oroa dig för din ekonomiska framtid. Det låter fantastiskt!

   Gilla

 2. Hej Kaizenliv.

  Jag tror de flesta som jagar den ekonomiska friheten får kämpa hårt för det och med det offra tid man kunde haft till annat. På så sätt kanske man inte kan njuta fullt ut av det nu. Men det är ju så med det mesta i livet. Har du bra tålamod går det lättare med mycket. I ditt fall har du studerat hårt i många år för att kunna få en bättre framtid. Själv har jag inte alls studerat lika mycket som dig men fått lärt mig jobba hårt för pengarna. Att bli ekonomiskt oberoende kan nog till och med skapa olycka för en del precis som psykologen Egil beskriver. Bara titta på en del som vinner pengar. De har förstört en del människors liv. Samma sak när pengarna används till helt fel grejer. Min defenition av pengar är att det ger en trygghet men någon lycka ska man inte ta för givet 🙂 Lycka för mig är min familj, släkt och närmaste vänner. Sen är jag givetvis glad att ha ett litet sparande. Det hjälper att jag slipper många bekymmer man annars kan ha pga ekonomiska problem.

  Mvh Slimis

  Gilla

  1. Hej Slimis. Du har säkert rätt i att man måste offra saker i nuet för att kunna njuta i framtiden. Det är det så kallade ”delayed gratification” som jag tror är nyckeln till framgång inom ekonomi, träning, studier och så mycket annat.

   Jag tror också att det krävs en viss typ av personlighet för att under många år kunna spara ihop pengar, och många av de som vinner stora summor på lotteri har inte den personlighetstypen. Därför är det nog ofta skillnad mellan någon som blivit rik genom att vinna pengar och någon som blivit rik genom att spara dem.

   Det är väldigt sant att pengar inte är lika med lycka. Lycka för mig är också att vara med dem jag tycker om mest, och att ägna mig åt intressen som löpning och musik. Men pengar underlättar ju även där.

   Tack för kommentar och ha det bra!

   Gilla

 3. Jag tror psykologen har en poäng, men mest för att vårt samhälle är uppbyggt kring att det vanliga jobbet är en stor del av identiteten. Varför skulle man behöva förlora sitt sociala liv? Har man bara ett socialt liv på arbetsplatsen har man missat en stor del av livet. Samma sak med att folk bara kan tänka sig att sitta å kröka när man är ledig. Det finns så mycket annat att göra. Varför inte ägna ett år åt stenhård träning, eller spanskastudier? Psykologen verkar också missa att de flesta av oss som bloggar har tänkt igenom frågan väldigt väl, så varför skulle inte fler människor kunna göra det? 😀

  Gilla

  1. Ja, det där med det sociala tänkte jag också när jag såg programmet. Mina bästa vänner har jag inte från något jobb. Kanske menar han att dessa vänner inte har tid att träffas så mycket när man själv är ledig pensionär?

   Att ledighet går ut på alkohol är en tragisk tanke, men jag tror att många som bara har helgen ”passar på” att ta sig en sup när de har möjlighet. Om man är ledig hela veckan försvinner (förhoppningsvis) den längtan. Själv dricker jag alkohol ibland men skulle aldrig vilja slösa bort det mesta av min lediga tid på det.

   Tack för kommentar och må väl 🙂

   Gilla

 4. Eftersom att många inte har många intressen utanför jobbet så förstår jag att det kan bli ett problem för dem. Men om man istället har många intressen och har som mål att jobba mindre för att ha tid med sina hobbys så har man ju bättre förutsättningar att ha något att göra med sin utökade fritid.
  Samtidigt tror jag att det kan vara svårt att hitta vänner att hänga med i samma utsträckning som man umgås på jobbet om man slutar att jobba helt, då de flesta andra är väldigt upptagna med sina jobb och familjer.

  Gilla

  1. Tack för kommentaren. Ja, utan att veta allt om andra människors liv gissar jag att den lilla lediga tid som blir över går åt till att sova ut och titta på tv för många. Jag tror att det är livsviktigt att ha intressen utanför arbetet.

   Det där med vännerna är nog sant för många, men det gäller att ha vänner utanför jobbet och pricka in tiden som de är lediga. Bara för att man inte båda två kan umgås alla dagar i veckan behöver man ju inte sluta ses. ”Vanliga” vänner håller ju kontakten fastän båda parter arbetar, så om en är ledig borde det gå ännu lättare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s