Ut i solen

Att vara ute i solen är hälsosamt på flera olika sätt, och det är på sitt sätt tragiskt att vi sitter inomhus så stor del av dagen. Förutom att stillasittande i sig är ohälsosamt blir vi trötta och får en skev dygnsrytm av att inte få solljus. Dessutom blir vi på dåligt humör av mörker.

Under sommaren är solen vår främsta källa till D-vitamin, speciellt för oss som inte äter kött eller fisk. D-vitaminbrist är dock inget som bara drabbar vegetarianer, utan hela befolkningen. Hur vanligt det är verkar osäkert, men enligt Livsmedelsverket är det ett vanligt problem med för låga halter D-vitamin i kroppen.

Det räcker med att gå ut i solen i t-shirt, ca 15 minuter runt lunchtid ett par gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med D-vitamin under sommarmånaderna. Själv brukar jag träna löpning i bar överkropp när solen är framme men om man inte känner sig bekväm med det går det bra att bara vistas mer utomhus och inte täcka hela kroppen.

Naturligtvis får man ta det lite försiktigt så man inte bränner sig i solen, det är allt annat än hälsosamt. Men man behöver inte ligga och pressa. När det gäller D-vitamin planar upptaget från huden dessutom ut efter ungefär en halvtimme, så det bildas inte mer vitamin efter det.

Sommaren är en fantastisk årstid här i norden, för vi får äntligen se solen som gömmer sig större delen av året. Ut och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s