Vissa matpengar är lättare att spara

Sedan över ett år tillbaka har jag tagit upp vanan jag skaffade mig när jag flyttade hemifrån, det vill säga att föra kassabok med hjälp av kvitton och kontoutdrag månad för månad. Det har varit väldigt lärorikt att se hur mycket man gör av med på mat, resor, kläder och så vidare.

De första månaderna jag bodde på egen hand gjorde jag det till en sport att välja billig mat, typ linsgryta och havregrynsgröt, och lade då ca 1000 kr i månaden på mat. Hade jag ansträngd mig ännu hårdare hade jag säkert kunnat spara ännu mer för jag minns att jag gjorde pizza eller omelett till helgerna för att lyxa till det.

Nu bor jag ihop med en annan människa, som dessutom är allergisk mot det mesta jag äter. Det låter krångligt och folk brukar skratta när vi berättar det, men jag är vegetarian och hon tål inte baljväxter eller nötter. Vi har ett antal rätter vi lagar som vi äter tillsammans, men annars brukar vi lösa det bra. Ibland kan man laga två versioner av samma gryta i storkok på helgen och tina upp dem på vardagskvällar.

I takt med att utbildningen går mot sitt slut och jag fått mer ansvar på mitt extrajobb innebär det en del sena kvällar på campus. Då brukar jag ta med två matlådor och tina upp även middagen på plats. Jag tycker faktiskt att det är skönt att slippa tänka på gemensam middag de dagarna.

Men eftersom vi inte lever enbart på linsgryta och gröt blir matkostnaden lite högre. En vanlig månad brukar det bli 1200-1300 kr per person. När vi promenerade hem från mataffären häromdagen pratade vi om hur man kan spara pengar på mat och att olika kostnader är olika lätta att dra in på.

Många i till exempel Lyxfällan lägger sådana summor på mat att man undrar hur det är möjligt. Summor på 5-6000 kr per person är inte ovanligt. Där är det uppenbart att det finns mycket pengar att spara in ganska enkelt. Dra ner på uteluncher och restaurangbesök, köp billigare basvaror. Jag tror att det viktigaste skälet till våra låga matkostnader är att vi lagar det mesta hemma och inte äter så mycket dyra halvfabrikat.

Att dra ner från 3000 till 2000 kr i månaden är lätt. Svårare är att dra ner från 1000 till 800 kr. Det senare skulle kräva att man nästan aldrig köper något som är lite lyxigare eller festligare, bara se till att maximera energi- och näringsinnehåll per spenderad krona i vartenda köp. Det lättaste skulle nog vara att enbart äta potatis och blötlagda baljväxter dag ut och dag in. Det går, men är en sådan mental uppoffring att jag personligen inte tycker att det är värt det för att spara de där sista kronorna.

2 reaktioner på ”Vissa matpengar är lättare att spara

  1. En sak som hjälpt oss att spara en hel del på mat är att köpa mycket av varor som för tillfället är billiga. Kampanjer och erbjudande brukar många nappa på, men få köper en årsförbrukning av den aktuella varan. Det är inte alltid det går, men om man hittar ett sanslöst bra pris på något, varför inte köpa så mycket det går? Många matvaror håller väldigt länge i frysen och en hel del kan man förlänga hållbarheten på genom att tillaga i stora portioner och frysa in i mindre.

    Gilla

    1. Det är faktiskt ett jättebra tips! Min familj skrattar fortfarande åt att jag köpte en femkilospåse vetemjöl på extrapris. Den fick inte plats i skafferiet så jag skruvade av en hylla i bokhyllan och ställde den där. Jag hade gärna köpt en tiokilosförpackning om jag hade hittat det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s