Leva på havregrynsgröt

Vi är säkert många sparsamma personer som hört folk säga att de nog skulle kunna spara mer pengar men de har ingen lust att sitta som kyrkråttor och ”leva på havregrynsgröt” tills de blir gamla. 

Jag förstår vad de menar med uttrycket, men just havregrynsgröt är ett dåligt exempel för mig. Det har jag ätit sedan jag var liten. Ett mättande, billigt och nyttigt mellanmål (om man inte äter LCHF, men det gör jag ju inte). 

Låt mig presentera en del av min frukost i morse. Denna varma goda skål kostar 73 öre och mättar bra. Mjölk, socker och annat trams behövs inte. Bara mormors hemlagade äpplemos duger, och idag var det slut, men gröten smakar bra ändå. 

6 reaktioner på ”Leva på havregrynsgröt

  1. Ja, då skulle man nog tröttna, och få en och annan bristsjukdom, det har du rätt i. Jag tycker bara att gröten fått oförtjänt dåligt rykte i vårt bortskämda välfärdsland.

   Kul klipp, det hade jag inte sett förut! Kanske för att jag inte var född när det spelades in.

   Gilla

   1. Haha! Nej, det är ju lättare att minnas sånt man har upplevt. Gunde Svan gjorde en hel serie med havregrynsgrötsreklam åt Axa på 80-talet.

    Och ja, visst har den fått dåligt rykte. Gott, nyttigt och billigt – kan ju nästan inte bli bättre.

    Gilla

 1. Äter havregrynsgröt varje morgon och det går om man vill att variera på många sätt.
  ”Overnight oats” eller havregryn som stått i mjölk under natten är också mycket gott som man kan toppa med lite frukt/bär/frön 🙂
  Havrebaserat är helt klart bästa frukosten som finns!

  Gilla

  1. Spännande, det får jag testa någon gång om jag har mjölk hemma. Att mixa mandlar till småbitar och hälla över är också gott. Då mättar det ännu mer och man får lite protein och fett till sina kolhydrater.

   Gilla

 2. Jag levde på havregrynsgröt till frukost i landet jag senast bodde. Det berodde dock på att utbudet av alternativ såsom mejeriprodukter var både dyrt och inte höll i närheten svensk standard.

  Det fina med havregrynsgröt är att du kan variera på många sätt med olika frukt och bär. Torkade aprikoser, torkade russin och framförallt torkade mullbär gör sig alla mycket väl. Köper du ett stort parti hos en grossist är det inte så dyrt som det kan verka i din lokala ICA-affär. Äppelmos kan du i praktiken göra nästan gratis så här års. Många vänner och kollegor brukar ha så mycket fallfrukt att de inte ids plocka eller vet vad de ska göra med den. Du kan utan problem ta med en påse och helt gratis plocka upp. Kostnaden för vatten och socker är i sammanhanget försumbar.

  Risgrynsgröt är också underskattat. Jag köper alltid så mycket mjölk som frysfacket kan lagra varje gång det är nedsatt pris/kort datum, fryser in och gör risgrynsgröt. Grötris är något dyrare men ack så gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s