Svackor varar aldrig för evigt

Liksom väldigt många andra människor mådde jag i perioder dåligt i tonåren. Att vara ungdom har aldrig varit särskilt lätt, men jag tror att det är ännu värre att vara tonåring idag än för tio år sedan. Aldrig någonsin i livet är det så viktigt att passa in och vara på rätt sätt, det börjar ställas rejäla krav på att man ska ta vuxet ansvar och samtidigt har man inte på långa vägar rätt verktyg för att hantera det. Man saknar livserfarenhet och den vuxnes förmåga att tänka någorlunda rationellt och planera långt fram i tiden.

Visst händer det att jag i perioder mår dåligt ibland, fast jag är vuxen nu och lever ett mycket tryggare liv än vad det kändes som att jag hade då. Men de där dåliga perioderna varar aldrig lika länge numera, och den största delen av tiden känner jag stor glädje och tacksamhet över att leva och ha det så bra som jag har det.

En av de största anledningarna till att jag oftast tycker att livet känns lätt att leva är att jag har övat upp min förmåga att tänka positivt i mörka situationer. Även om det är en riktig skitdag, med motgång efter motgång, har jag lärt mig att om man bara håller ut blir det alltid bättre förr eller senare. Även känslor som stress, nedstämdhet och oro är bara kemikalier i hjärnan och de går att påverka genom att lära sig tänka på rätt sätt.

När jag mår bra och känner tillförsikt, försöker jag ta tillvara på känslan och minnas den, så kan jag påminna mig om hur bra jag kan må om det skulle komma en dålig period. Det gör det lättare att tänka ”håll ut, så blir det bättre snart”.

Ytterligare en viktig strategi är att faktiskt ta tag i det som stressar en, om det nu går. När det handlar om att man känner sig tyngd under vardagsstress eller relationsproblem måste man ta tag i det så snart man kan, innan det blir värre, för problem blir inte lättare att lösa för att man skjuter dem på framtiden. Gnäll hjälper absolut inte.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en sådan där typ som tror att alla problem går att lösa med positivt tänkande och ett hurtigt leende. Ibland mår man så dåligt att man behöver hjälp. Men de allra flesta ”dåliga dagar” går att ta sig igenom, bara man har rätt strategier.

Idag känns allting lätt. Sista året på högskolan har börjat bra, jag är sams med min flickvän och min familj, och jag har roligt på jobbet. Bäst att ta tillvara på den känslan och minnas hur bra man kan må, om det skulle komma mörka moln på min himmel.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s