Dricks är dumt

Money Cowboy skrev ett blogginlägg om att betala dricks som jag tyckte var bra. Jag lämnade en kommentar men kände att jag ville utveckla lite av mina tankar i ett eget inlägg.

Dricks är vanligast i restaurangbranschen och uppstod när de som utförde tjänsterna alltid var fattigare än de som tog emot dem. Den rike restaurangbesökaren ville skåla med den fattige servitören och gav honom en liten slant så att de kunde ta en sup ihop. Det förklarar ju varför det heter ”dricks”.

Av någon anledning har denna sedvänja spritt sig till vissa andra serviceyrken som jag inte kan föreställa mig att man har velat skåla med, till exempel taxiförare och frisörer.

Jag anser att dricks är helt uppåt väggarna tokigt. Att förvänta sig att ett ”frivilligt” bidrag ovanpå det angivna priset ska betala personalens lön är knasigt. I USA finns minimilöner inskrivna i lagen och de yrkesgrupper som förväntar sig dricks har lägre minimilöner. Man har alltså mer eller mindre skrivit in i lagen att dricksen ska vara med och betala personalens lön.

Varför är det just på en restaurang man ska dricksa? Om jag går in på H&M för att köpa en tröja och hittar en snygg för 500 kr, vet jag vad jag betalar och vad jag får. De skulle inte förvänta sig att få 500 kr för tröjan men sätta prislappen till ”400 kr” och sedan förutsätta att kunden gav den sista hundralappen i dricks för att servicen var bra.

Min svärfar, som är väldigt politiskt intresserad, sa att det finns två bra argument mot dricks, ett ”vänsterargument” och ett ”högerargument”.

Vänsterargumentet är att arbetsgivaren ska betala skäliga löner till personalen som de kan leva på. Det ska inte vara upp till gästen som blir uppassad att ge allmosor till servitörerna, som i sin tur inte ska behöva smöra och fjäska för gästen för att få mat på bordet. Och om restaurangägaren inte har råd att betala bra löner till sin personal driver han sitt företag dåligt och borde hitta någonting annat att göra.

Högerargumentet är att restaurangbesökaren ska veta priset på förhand, eftersom en marknad fungerar bäst när konsumenterna har tydlig information om priset på varor och tjänster. Om den hungrige gästen tycker att priset är för högt väljer han någon annan restaurang. Tjänsten är inte värd sitt pris och det blir ingen affär. Dricksen är ett sätt att lura köparen och sätta marknaden ur spel.

Min flickvän jobbade tidigare i en reception, ett jobb som till största delen går ut på att ge service och vara trevlig mot kunder. Hennes kompis jobbade på en restaurang. Kompisen beklagade sig en dag över att det fanns så många snåla restaurangbesökare som inte gav dricks. Min flickvän sa att hon gav lika mycket service på sitt jobb men hade aldrig fått en krona i dricks.

De hade samma grundlön, men den ena förväntade sig dricks för sitt arbete. Är det rättvist?

12 reaktioner på ”Dricks är dumt

 1. Det är väl en fin gest att slänga på 10-20 procent på notan om man fått bra service!? Varför skulle det inte vara det? Är så typiskt svenskt att i princip sitta och välja mat efter vad det kostar. Äter man på restaurang gör man ju knappast det för att spara pengar. Dricks är väl verkligen något på en fri marknad? Är du nöjd betalar du extra, är du missnöjd äter du inte där igen?

  Gilla

  1. De allra flesta slänger inte på dricks för att de får bra service, de plussar pliktskyldigt på dricksen för att det inte är socialt accepterat i t.ex. USA att inte ge dricks. Personalen skulle behöva vara otrevlig utöver det vanliga, som att förolämpa gästen, för att någon skulle avstå att betala dricks.

   Vadå typiskt svenskt? Det är väl vanligt sunt förnuft att väga in priset i bedömningen om man är villig att betala för en tjänst eller inte? Tror du att amerikaner skulle äta på restaurang om en måltid kostade flera miljoner?

   Din kommentar får mig att undra om du verkligen läste mitt inlägg.

   Gilla

   1. Om man pliktskyldigt slänger på dricks får det stå för var och en. Under mina år i USA betalade vi vanligtvis mellan 5-20 % i dricks på våra noter. Fungerade jättebra. Hur viktigt priset är beror väl på hur priskänslig man är, så länge det inte är hittepå-priser som i ditt exempel ovan. Om man har ett problem med 10-20 % upp eller ner på ett så litet belopp som ett restaurangbesök, skulle man förmodligen inte besökt restaurangen ö h t utan gått till en livsmedelsbutik. Oftast räcker det med att runda av notan för att det skall landa på en rimlig dricks.

    Dricks har alltid funnits och jag har svårt att se hur man skulle kunna avskaffa det. Typ ett lagförslag som förbjuder restauranger att ta emot mer än vad som står i prislistan?

    Gilla

    1. Jag har helt enkelt problem med ett system där man inte är ärlig med vad tjänsten kostar. Om man är nöjd visar man det genom att komma tillbaka till restaurangen och att rekommendera den till sina vänner. Så funkar det för alla andra varor och tjänster, och även på restauranger i större delen av världen. Varför ska just restaurangpersonal få allmosor för att de sköter sitt jobb bra?

     Jag förespråkar inte att förbjuda restauranggäster att ge extra, det är upp till var och en. Det här är ett kulturellt fenomen som jag tror är svårt att lagstifta bort. Men det hindrar inte att det är ett dåligt system.

     Gilla

 2. I USA där det är ett måste att ge dricks är de ju inte ens trevliga! För min del börjar det tom bli lite avgörande att jag inte vill åka dit mer på semester eftersom varje måltid ska sluta med att de blir sura för att man vill ha tillbaka växel (och inte ger 50% dricks) eller för att man råkat få en tjänst man inte bett om och så ska de ha dricks för det.

  Gilla

  1. Nu vet jag inte om man kan dra alla amerikanska restauranger över en kam, men annars håller jag med dig. Restaurangpersonalen i USA vet att de får dricks nästan oavsett hur de beter sig, för ingen restaurangbesökare vill skämma ut sig som en snål jävel inför sitt sällskap. Varje måltid slutar alltså med att alla ska sitta och kalkylera hur mycket maten och servicen egentligen kostade, bara för att kulturen påbjuder att man smyger undan de riktiga priserna genom drickssystemet.

   Gilla

 3. Tack för länkningen och ett bra inlägg som utvecklar frågan ytterligare. Jag håller helt med och jag börjar känna mig alltmer provocerad över dricks-systemet. Många amerikaner känner samma sak, även om det är väldigt stor skillnad mellan olika stater. Samma sak gäller för övrig ofoget att lägga på moms ovanpå det pris som står på varorna.

  Sedan förstår jag inte heller kommentaren ovan från signaturen ”Dricks”. Varför skulle man betala mer bara för att man är nöjd? Ska man betala mindre om man inte är nöjd? Jag kan dessutom upplysa om att det är absolut inte särskilt svenskt i sig att undvika dricks. Stora delar av Europa ägnar sig inte åt dricks och definitivt inte åt 15-20%.

  Gilla

  1. Det känns som att jag har en bra attityd i förberedelserna för min egen USA-resa nu i augusti… 😉

   Jag har också svårt att förstå ”Dricks”, men jag uppskattar debatten och det är kul att läsa hur andra människor tänker även om jag inte håller med.

   Gilla

   1. Absolut, debatten är alltid kul och det är bra att vi alla tänker olika. Vart i USA åker du?

    En enkel tumregel jag lärde mig tidigt för att lätt räkna ut 18% var att dubbla skatten (som är runt 9%). Även om jag inte gillar systemet så ger jag ju ändå dricks… 🙂

    Gilla

    1. Tre stater – Kalifornien, Nebraska och Nevada. Jag har redan varit på östkusten så det ska bli kul att uppleva lite mer av detta enorma land.

     Tack för tipset om hur man överslagsräknar på dricksen. Naturligtvis kommer jag att dricksa på amerikanska restauranger. Som sagt, deras löner bygger på att gästerna dricksar, annars får de svälta.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s