Kliv ner från dina höga hästar

Bland sparbloggare är det ett ganska vanligt tema att förundra sig över människor som lever från lön till lön och aldrig har några pengar över i slutet av månaden. De kanske till och med tar lån utan säkerhet och hamnar i Lyxfällan. Hur kan folk vara så huvudlösa när det bara är att ta sig i kragen och börja spara ihop en liten buffert?

Lite samma sak kan märkas hos oss löpare eller idrottare i allmänhet – vi kan inte förstå hur något kan strunta i sin kropp, röka cigaretter och äta skräpmat varje dag, men inte träna. Det är ju bara att fimpa ciggen, snöra på sig skorna och ge sig ut i spåret, hur svårt kan det vara?

Att mer eller mindre omedvetet se ner på andra människor som inte är lika ”duktiga” som en själv gör vi nog alla. När man har ätit lite mer chips än man borde slår man på Biggest Loser, och när man slösat bort mer pengar än vad som känns bekvämt tittar man på Lyxfällan. Då känns det genast bättre och man är plötsligt en väldigt lyckad person i jämförelse. Dessa program skulle aldrig ha så många tittare om det inte var för att vi vill känna oss duktigare än de där människorna, som har miljoner i skulder och väger hundratals kilo.

Jag är den förste att erkänna att jag också beter mig så här. Det är inget jag är stolt över. Visst – statistiskt sett blir inte de flesta människor feta på grund av en störd ämnesomsättning, eller fattiga på grund av någon bokstavskombination. De har ett eget ansvar som alla vi andra. Men man kan aldrig på förhand veta någons historia och bakgrund. Och att döma människor i förväg gör faktiskt varken dig eller dem lyckligare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s