Fattiga studenter brygger öl och vin

Den genomsnittlige svensken lägger nästan 4000 kronor om året på alkohol, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Det är drygt 300 kronor i månaden och även om man uppskattar ett glas gott vin eller bara en hederlig fylla känns det som mycket pengar att dricka upp. Speciellt för en student som jag.

Men visst har jag sett andra ”fattiga studenter” som lägger betydligt mer än så på alkohol, speciellt under de första åren av sin högskoletid. Det är lustigt att studenter är den enda samhällsgruppen där det är socialt accepterat att lägga en fjärdedel av sin disponibla inkomst på öl.

Några klasskompisar och jag var smartare än så. För några år sedan bestämde vi oss för att det här med mjöd verkade spännande att försöka brygga fram. Vi köpte fin honung och lät karet stå i en källare hos en av grabbarna som fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar. Mjöd, som påminner om sött vin, är väldigt dyrt på Systembolaget. 75 kronor för en 33 cl-flaska verkar vara ett vanligt pris. Jag minns inte riktigt vad vår mjöd kostade att framställa, men förmodligen mindre än en tiondel, och den blev väl så god.

I den senaste omgången satsade vi på att brygga vin (Chardonnay) och öl (American Pale Ale). Vi köpte vinsats, klarningsmedel, humleextrakt och andra ingredienser. En av killarna som jobbar på en studentpub fixade tomflaskor för en liten peng.

Vi var fem personer och alla chippade in 107 kronor var för själva bryggningsmaterialet, plus 23 kronor för backar och flaskor. Varje person fick ca 3 liter vin och 4,5 liter öl.

Vinet blev faktiskt väldigt gott. Jag hade inte kunnat skilja det från ett standardmässigt, billigt vitt vin från Systembolaget. Nu är jag knappast någon vinexpert men det är ett oväntat bra resultat. Ölen är inte den bästa APA:n jag druckit, men den funkar bra att dricka kylskåpskall till maten.

Vinets alkoholhalt mätte vi upp till cirka 10 %. Vi missade att mäta ölet men jag skulle tro att det ligger kring 5 %. Detta innebär att dryckerna tillsammans innehöll 525 ml ren alkohol per person, en siffra som kan delas med 130 kr och ge dryckens totala alkohol per krona (APK). Studenter är förtjusta i det här måttet eftersom det visar vilken dryck som ger mest berusning för pengarna.

Enligt sajten apk.se är 3,39 det högsta APK-värdet för vita viner på Systembolaget. För öl är det 2,65. Vårt APK landar, med hjälp av ovanstående siffror, på 4,02. Vi fick alltså 4,02 milliliter ren alkohol för varje krona, inklusive kostnaden för flaskorna. Det är billigare än något vi hade kunnat hitta på Systembolaget, och det var trevligt att brygga tillsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s