Omöjligt att spara pengar

Den här sommaren blir den sista på mitt gamla jobb. Jag har arbetat några veckor om året de senaste fyra somrarna inom vården, ett jobb med ganska dåligt rykte. Hur bra jobbet är beror väldigt mycket på arbetsplats och kolleger, men de senaste två åren har jag fått jobba på ett ställe där jag trivs väldigt bra.

Idag slutade jag framåt lunch eftersom natten bestod av sovande jour. Jag har halva lönen för att sova på arbetsplatsen med ett larm bredvid mig, redo att stiga upp om det skulle behövas. Oftast behövs det inte. Det blir bra betalt eftersom arbetspasset är så långt.

Igår jobbade jag tillsammans med en kvinna jag inte hade träffat innan. Det är alltid kul att träffa nya människor, speciellt när man har tid att sitta och prata om allt mellan himmel och jord. Man får många nya perspektiv och eftersom de flesta av mina kolleger är äldre än jag lär jag mig mycket från dem.

Hon var nästan tio år äldre än jag och samtalet kom in på många av de ämnen jag skriver om här på bloggen. Hon önskade till exempel att hon hade sparat mer pengar i 20-25-årsåldern istället för att äta ute, köpa dyra jackor och resa ofta. Om hon bara hade lagt hälften så mycket pengar på nöjen hade hon fortfarande varit ungefär lika lycklig och haft många trevliga minnen att se tillbaka på, men hon hade haft en väldig massa sparpengar.

Hon sa också något som jag har hört många gånger förut – det är lätt att leva som en kyrkråtta när man är student, men vänta bara tills man börjar tjäna pengar på allvar. Då blir man girig och vanorna förändras magiskt. Man vill ha allt möjligt så fort man har råd med det och det blir nästan omöjligt att spara pengar. Jag sa inte så mycket, men jag tänkte att det är lätt att utgå från sig själv när man förutspår hur andra kommer att leva sina liv.

Hon sa i alla fall något som jag tog som en stor komplimang, att jag verkar mognare än de flesta i min ålder hon känner. Hon sa att jag har nog en gyllene tid framför mig. Det är ju svårt att spå in i framtiden, men jag upplever att livet blir bättre och bättre för varje år och jag hoppas att hon har rätt.

En reaktion på ”Omöjligt att spara pengar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s