”Folk är så jävla bekväma!”

När jag gick i gymnasiet fanns det en kille i klassen som alltid cyklade till och från skolan, trots att han bodde 18 kilometer bort. Det spelade ingen roll om det var ösregn eller femton minusgrader, han cyklade ändå. Det fanns en och annan som tyckte att han var sjuk i huvudet, men jag minns att många tyckte att det var rätt coolt.

Det gick gott om bussar och tåg från där han bodde, och skolan betalade för kollektivtrafiken. Men han trivdes bättre i friska luften. ”Folk är så jävla bekväma!” sa han ofta.

Jag blev inspirerad av honom och ville också cykla överallt. Det tog ett tag innan jag lärde mig vilka temperaturer som krävde vilka kläder och ett par gånger kom jag fram med iskalla fingrar och tår. Min cykelväg till skolan var ännu längre än hans, men jag cyklade inte varje dag. Som mest blev det tre eller fyra gånger i veckan. Att jag blev svettig gjorde ingenting, det var bara att packa kläder i en ryggsäck och duscha i skolans omklädningsrum.

Jag kom snart på att han hade rätt. Folk är alldeles för bekväma. Det finns bilar och bussar och tåg, så vi slipper röra på oss om vi inte vill. En anledning till att många har så svårt att komma igång med träningen är nog att vi är så rädda för att bli lite svettiga. Det tycker vi är obehagligt, för i vår kultur får man inte lukta det minsta människa.

Och folk använder dåligt väder eller kyla som någon sorts ursäkt för att slippa vara utomhus. Vi har uppfunnit fantastiska kläder, i material som går att bestiga Mount Everest med. Men det är lite mer obekvämt att gå ut än att sitta kvar i tv-soffan, så vi stannar kvar inne.

Det är talande att folk i min gymnasieklass tyckte att det var sjukt att ägna två timmar om dagen åt transportcykling, men ingen hade höjt på ögonbrynen om samme kille hade ägnat fem timmar om dagen åt att sitta framför datorn.

Jag är glad att jag lärde mig att inte vara så jävla bekväm och fick in vanan att cykla istället för att ta bussen. Det är svårt att räkna på hur mycket pengar jag har sparat på det sedan jag gick ut gymnasiet, men vi pratar om ganska många tusenlappar varje år.

10 reaktioner på ””Folk är så jävla bekväma!”

  1. Vilka gubbar vi är som klagar på dagens ungdom! 😉
   Vi får väl helt enkelt föregå med gott exempel för våra jämnåriga vänner. Cykla i snöstorm och hagelskurar för att visa världen att man inte dör av det, hehe.

   Gilla

 1. Hej,

  Jag instämmer till fullo. Jag bor i Stockholm och cyklar året om. Det har gjort att jag hittar bättre i Stockholm än infödda stockholmare som åker tunnelbana överallt.

  Sen blir man snål och vägrar betsla 30 kr för att åka en kort sträcka när man kan cykla/gå istället

  /Ekonomijakten

  Gilla

  1. Att hitta i sin stad är ju en klar fördel! Jag är snål på samma sätt som du, det gör nästan lite ont i mig att punga ut med den där pengasumman för att få åka en sträcka som jag med lätthet hade kunnat gå, springa eller cykla. Men ibland vill man ju åka ihop med ”latare” vänner och då får det väl vara värt det. 🙂

   Det verkar som att din blogg är ganska nystartad, spännande! Jag lägger till dig i min blogglista.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s