En stillasittande karriär

Ju mer jag tänker på hur vårt moderna samhälle är uppbyggt, desto mer sjukt tycker jag att det är. Jag tänker på hur lite vi rör på oss i vardagen och hur mycket vi egentligen borde röra på oss. Det här skrev jag lite om i ett tidigare blogginlägg.

De senaste fyra åren av mitt liv har jag ägnat åt heltidsstudier och nu när jag börjat jobba vid sidan av, ofta i projekt på olika företag, ser jag hur dyster hela miljön är. Människor kan vara hur glada och trevliga som helst, men möblerna och kontorslandskapen inbjuder inte till någon rörelse alls. Det är snarare svårt att jobba om man inte sitter still i en bekväm kontorsstol timme efter timme.

I byggnaderna där mina kurskamrater och jag oftast sitter finns lyckligtvis en kaffemaskin nästan tio minuters promenad bort. De flesta utbytesstudenter har tagit till sig av den svenska kaffekulturen och går dit varje rast. Alla får motion under dagen utan att riktigt tänka på det.

Jag inser mer och mer att jag utbildar mig för en karriär med massor av stillasittande och brist på solljus. Visst är jag intresserad och fascinerad av naturvetenskap, matte och logik, så jag ångrar inte att jag valde att bli civilingenjör. De flesta arbeten idag är inte heller särskilt fysiskt aktiva. Men att sitta på en stol i konstgjort ljus timme efter timme blir man sjuk av i längden.

Det här är en av mina största anledningar till att spara mig fri. Fri att inte behöva jobba för pengar, att jobba med projekt på egen hand hemifrån och kunna springa och promenera i naturen när solen står som högst och kroppen borde vara som piggast. Jag vill ha ett långt och aktivt liv och det är så svårt att se hur det går ihop med att sitta still åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, ända tills man blir gammal.

 

4 reaktioner på ”En stillasittande karriär

 1. Idag har väl de flesta åtminstone höj- och sänkbara skrivbord. Så man behöver inte sitt hela tiden.
  Själv jobbar jag på ett campus, med en underbar natur precis utanför. Så det blir en del
  promenader före eller lunch, eller när man ska på möte i någon annan byggnad.

  Gilla

 2. Höj- och sänkbara skrivbord är en bra grej! Jag har varit på några kontor där det funnits och det är så mycket skönare att stå än att sitta, man känner sig mer vaken och alert.

  Vad härligt med promenader i naturen. Det finns det inte så mycket av varken i närheten av var jag bor, pluggar eller jobbar. Det får bli efter skolan.

  Tack för kommentar och ha en fin dag.

  Gilla

 3. Och tendensen lär väl fortsätta… För inte så många år sedan (min farfars generation) var de flesta tvungna att vila för att orka med jobbet. Idag gäller det istället att träna kroppen för att orka klara av det alltmer stillastittande jobbet. Evolution i all ära, men människokroppen lär ju knappast hinna ställa om till dagens livsstil.

  Jag tycker din blogg är intressant och du tar upp viktiga ämnen. Fortsätt så!

  Gilla

  1. Ja, tyvärr verkar det som att vi blir slappare ju bättre vi får det. Utvecklingen har gått framåt och vi ska vara glada att vi slipper arbeta på åkrar allihop, men det hade nog varit bra om vi högg lite ved ibland ändå. Evolutionen är nog inget att hoppas på över några få generationer.

   Tack så mycket, det var roligt att höra!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s