Är det här en vana jag vill ha?

I en godisbutik såg jag att de sålde läskburkar på extrapris. Klassisk spenderarfälla – både godis och läsk är ju egentligen helt onödiga livsmedel som både kostar pengar och gör oss sjuka. Jag föll rakt i fällan och köpte en burk Fanta.

Burken brände ett litet hål i plånboken men inte i min kropp, i alla fall inte den kvällen, för när vi kom hem var jag inte sugen på läsk längre. Den står kvar i kylen och väntar på bättre tider.

Häromdagen när jag var ute på en löprunda var det extra varmt och jag hade inte med mig någon vätska. När jag la in sista spurten för att snart komma hem tänkte jag på hur gott det vore att klunka i sig läsken som belöning för ett bra träningspass. Men när jag kom hem hejdade jag mig – vill jag verkligen göra det till en vana att klämma i mig flytande socker efter träningen? Jag springer ju nästan varje dag och det är verkligen inte hälsosamt att dricka läsk varje dag. En burk läsk någon gång då och då är ingen fara, men det är så lätt att det blir en vana.

Ibland har det varit en extra tuff dag på jobbet eller i skolan, och jag tänker att det skulle sitta fint med en öl i soffan på kvällen. Alkohol i måttliga mängder är ju ingen fara, kroppen tar inte särskilt mycket stryk av en enda öl. Men vill jag verkligen göra det till en vana att öppna en öl mitt i veckan? Jag dömer verkligen ingen som tar sig en öl eller ett glas vin till maten oavsett om det är tisdag eller lördag, men det är inte en vana jag vill ha.

Ekonomi är ett kapitel för sig. I princip alla människor spenderar pengar de inte hade behövt spendera, på utekaffe, utelunch, bussbiljett när det är fint cykelväder, impulsköp i allmänhet. Var för sig gör de knappt till eller från i den totala ekonomin, men många bäcker små gör en väldigt stor å.

Det här går att applicera på det mesta i livet. Man behöver väga in de långsiktiga konsekvenserna av ”enstaka” val och fundera på när det börjar övergå i en vana eller till och med ett beroende. Vi människor är väldigt bundna av våra vanor och de kan bli väldigt svåra att bryta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s