Stäng av informationsflödet

Jag har redan skrivit en hel del om vikten av att stressa av, samla tankarna och leva i nuet då och då. Det finns en anledning till det – jag tror inte att man kan må riktigt bra om man aldrig tillåter sig att ta det lugnt.

Det är inte ett problem i dagens samhälle att vi rör på oss för mycket och hade mått bra av att sitta mer. Tvärtom, de flesta yrken är idag ganska stillasittande och folk orkar inte motionera på fritiden. De är för trötta för att motionera eftersom de har för dåliga motionsvanor, och så fortsätter den onda spiralen.

Att sitta ner och slappna av ibland är bra, men det gills inte om man gör det omgiven av skärmar och statusuppdateringar. Hjärnan får ingen ro! Vi är så nervösa över att missa bara några minuter av det ständiga informationsflödet vi vant oss vid att vi inte kan ta det lugnt utan att snegla på Facebook.

Om jag ser på mig själv och mina dåliga vanor tror jag ett av de största problemen är att vi har vant oss vid att bli underhållna hela tiden. Att plugga i några timmar, för att därefter kunna stänga av datorn och gå ut och ta en promenad, låter enkelt men är svårt för en stressad hjärna. Så fort man har börjat läsa det där viktiga papperet tar det inte många minuter förrän pilen på datorskärmen rör sig mot Facebook-fliken igen. Hjärnan har tråkigt och den skriker efter underhållning – nu!!!

På bloggen har jag skrivit om vikten av att ta ansvar för sitt schema och planera in återhämtning då och då. En efterlängtad ledig dag har man inte råd, inte energi att slösa på att fortsätta jaga information. Så ta ett par djupa andetag, stäng av dator och telefon, och känn hur bra du mår av det. Gå ut i skogen om du bor i storstan. Låt hjärnan få vila. Jag lovar att Facebook kommer att finnas kvar även om du är borta därifrån en stund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s