Lämnat in datorn

I fredags satt jag vid mitt skrivbord och pluggade inför måndagens tenta. Skönt att det inte behövs så mycket papper – såväl kurslitteratur som lektionsanteckningar finns ju online och är man osäker på något som lärarna eller boken inte lyckas förklara så bra finns ju all information på nätet. Youtube är perfekt för att få gratis genomgångar av alla möjliga duktiga lärare därute.

Plötsligt märkte jag att något var annorlunda med laddaren. Den passade liksom inte att sticka in i datorn längre och hur jag än försökte fick datorn ingen ström. Ni som följt bloggen de senaste månaderna minns kanske historien kring den förra laddaren som gick sönder inför den förra tentaperioden. Lång historia kort: Då behövde jag verkligen datorn för att plugga och skriva färdigt ett inlämningsarbete, så jag fick jaga runt hela stan före stängningstid för att få på tag på en fungerande laddare. Eftersom min dator är av lite ovanligare modell var det enda jag hittade en laddare som glappade, men fungerade att ladda med om man såg till att den satt instucken i rätt vinkel.

Uppenbarligen tyckte datorn inte om denna nya, halft inkompatibla laddare. Efter lite inspektion och googlande insåg jag nu att något ännu värre hade hänt – felet satt inte i första hand i laddaren den här gången, utan i datorns uttag. En liten metallbit hade brutits av och datorn gick inte att ladda över huvud taget.

Jag fick ta många djupa andetag för att inte explodera av ren frustration. Visst ville jag skrika ut min ilska men det tjänar såklart inget till. Jag fick skynda mig till närmsta serviceställe och be dem titta på datorn.

En halvtimme innan de skulle stänga för helgen hann jag dit och bad om råd. Det gick att fixa, sa de, men de behövde beställa speciella delar från utlandet för att kunna laga ladduttaget. Det kunde ta uppemot två veckor och skulle kosta åtminstone 1500 kr. Jag blev naturligtvis också informerad om det dumma i att inte ha skaffat en för modellen anpassad laddare direkt. Och visst, är man så snål som jag tar man ett och annat dumsnålt beslut då och då. Det blir att punga ut med ytterligare ~500 kr för en laddare.

Visst kunde det ha varit  värre, men där och då kände jag mig trött, stressad och otursförföljd. Hur ska man kunna plugga utan datorn med allt kursmaterial i?

Tentan är imorgon och i ärlighetens namn får vi se om det går så värst bra. Idag har jag i alla fall hittat det mesta jag behöver på min telefon och igår fick jag låna min sambos dator för att plugga. Nu sitter jag och skriver från telefonen.

Men jag tror faktiskt att det går att avsluta denna lilla historia på ett positivt sätt ändå. Datorn är ju trots allt inte förstörd för all framtid. En laptop som fungerat utmärkt i tre och ett halvt år är ju synd att behöva byta ut. Och det kanske är nyttigt att vara utan några av sina tekniska prylar ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s