När blir jag ”fri”? Vad är min ekonomiska plan?

Det här inlägget är en fristående fortsättning på det förra som handlade om att jobba tills man blir gammal

Många bloggare som har gett mig inspiration har gjort upp planer för hur mycket pengar de behöver för att gå i pension, alltså vid vilken förmögenhetsnivå eller årlig avkastning de har tillräckligt med pengar för att aldrig någonsin mer behöva arbeta om de inte själva vill. Det är både fascinerande och klokt att sträva mot ett sådant mål – jag är övertygad om att de allra flesta människor i Sverige idag har möjlighet att ta steget. Många av oss skulle må bättre av att gå ner i arbetstid och fundera på vad vi verkligen vill göra med våra liv, och vad vi vill ägna oss åt under vår korta tid här på jorden.

Sedan jag började aktiespara fokuserat och medvetet – något som jag ägnat mig åt i snart tre år nu – har jag då och då gjort små uträkningar som dels har handlat om hur mycket pengar jag skulle behöva för en viss materiell levnadsstandard, dels hur lång tid det skulle ta att spara ihop så mycket pengar.

För det första, hur mycket behöver jag för att känna mig säker på att aldrig mer tvingas jobba för pengar? Jag vill börja med att säga att jag inte är ett dugg säker på att jag någonsin kommer att vilja sluta jobba. Jag har inte ens fyllt 25 än och vet ju otroligt lite om hur mitt fortsatta liv kommer att se ut. I min ålder står man fortfarande inför oräkneliga val som har stor påverkan på ens framtid. Dessutom har jag valt en studieväg som förhoppningsvis kommer att ge mig ett stimulerande och varierat arbete.

Men om jag en dag, inom en snar framtid eller långt senare i livet, känner för att peka finger åt allt, plocka upp gitarren och dra till en fjärran världsdel på obestämd tid… hur mycket skulle jag behöva spara ihop för att aldrig mer behöva återvända?

De som aktiesparar sig till finansiell frihet har säkert någon gång stött på begreppet Safe Withdrawal Rate, som kortfattat är den andel man kan plocka ut från sitt kapital varje år utan att oroa sig för att någonsin få slut på pengar. Det är baserat på historiska börsdata och de flesta brukar komma fram till om man inte plockar ut mer än 4 % av sitt kapital varje år, är det över 95 % chans att man klarar sig på sina pengar för all evig framtid.

Det första en ung, osäker, barnlös student egentligen kan gå på är sina nuvarande utgifter. De senaste månaderna har jag spenderat i genomsnitt ca 7500 kr per månad. Det blir 90 000 kr om året, vilket man i så fall behöver 2 225 000 kr för att säkert kunna plocka ut. Avkastningen från 2,23 miljoner skulle alltså, i teorin, kunna täcka mina nuvarande utgifter i all evighet.

Hur länge skulle jag behöva spara? Flera variabler spelar in, framför allt hur mycket som sparas varje månad och hur stor avkastning ens placeringar genererar. Under de senaste åren har jag inte haft några problem att konsekvent spara åtminstone 3 000 kr varje månad. Då räknas resor, som till exempel sommarens kommande långresa, in. Om man räknar med 10 % årlig avkastning (kanske lite väl djärvt) skulle det enligt kalkylatorn i så fall ta ungefär 20 år innan kapitalet är uppe i 2,23 miljoner kronor.

Det är mindre än två år kvar tills jag räknar med att kunna ta ut min civilingenjörsexamen och förhoppningsvis få en högre inkomst än den jag har nu. En nettolön på 20 000 kr hade, med utgifter, resande och annat slöseri på samma nivå som nu, inneburit att 10 000 kr gick raka vägen in på avanzakontot varje månad. 3 000 kr/månad i två år till och sedan 10 000 kr/månad ger, med 10 % årlig avkastning, att 2,23 miljoner kronor tar 10 år från dagens datum att spara ihop till.

Förmodligen kommer jag att vilja ha mer marginal än så i de ekonomiska planerna, och förmodligen kommer jag att vilja kunna spendera mer än 10 000 kr i månaden. Men kanske inte så mycket mer. Fler än ett barn vill jag nog inte ha i alla fall. Och en högre nettolön än 20 000 kronor borde inte vara några problem efter några års erfarenhet i branschen jag kommer att jobba inom.

Egon Investor delar mina tankar om att de flesta förmodligen går i lite andra tankar när det väl är dags att ”ta steget” och märker att de trivs ganska bra med livet som det är nu. Det sköna kan ju vara att ha tryggheten, att veta att om allt går åt skogen kan man i alla fall överleva på sitt kapital oavsett vad man tar sig för i det fortsatta arbetslivet.

Men vad vet man om framtida planer och händelser i min ålder och livssituation? Eller hur bra börsen kommer att gå på sikt? Jag måste nog slå fast att jag inte vet ett enda dugg och därför blir det lite fånigt att göra upp någon ekonomisk plan redan nu. Det enda jag kan göra att att fortsätta leva så lyckligt och meningsfullt jag bara kan, så blir det säkert bra oavsett. Sparsamheten har jag ju med mig och det mesta ordnar sig säkert. Jag tror att vem som helst som bara fokuserar på att samla pengar för att uppnå någon form av frihet kommer känna sig mer instängd och olycklig än någonsin när pengarna väl är ihopsparade.

När blir du ”fri”? Eller gör du som jag – sparar, väntar och ser hur det blir?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s