Ta ansvar för ditt schema

Ännu en vecka till ända. Tyvärr har det inte blivit mycket tid till vila och återhämtning. Årets andra läsperiod är om möjligt ännu tuffare än den första. Men jag har haft tur med gruppindelningen igen! De flesta i klassen verkar vara ambitiösa, hårt arbetande studenter och jag har hamnat i bra grupper även de här kurserna.

Helgen har också gått i full fart. Mina gamla morföräldrar har fyllt jämnt i år – de är bägge över 80 men ovanligt pigga och friska för sin ålder – så hela familjen var ute och åt på restaurang. Söndagen gick helt åt till jobb, både mitt vanliga extrajobb och min och sambons företag.

Nu är det måndag morgon och jag känner mig inte så utvilad. Knappt en lugn stund eller tillräckligt med sömn, när man borde dricka te i vintermörkret eller ta långa promenader i skog och mark.

Många känner stress över att de ständigt är upptagna och inte har någon kontroll över sina liv. Men jag tror att min attityd till det hela skiljer sig från många andras. Alltför många flyter med, eller kämpar för att hålla sig flytande, medan vardagen passerar. När jag tänker tillbaka på veckan och helgen som varit, har alla bokningar i schemat och alla fyllda dagar ändå varit saker som jag själv har valt. Jag har valt att investera tid och energi i en tuff utbildning för att jag tror att det ger mig större avkastning i framtiden. Jag kunde ha jobbat på ett 8-17-jobb och haft lediga kvällar hela veckan, och dessutom haft mer pengar att röra mig med just nu, men det är inte så jag har planerat början på mitt vuxna liv. Är det någon gång man ska lägga i racerväxeln är det nu. Det ger mest hävstång inför framtiden.

Det är viktigt att inse det här. Vissa saker som får människor att må dåligt och känna stress är oundvikliga eller svåra att förutsäga, men det mesta är konsekvenser av val som de tidigare har gjort. De allra flesta vuxna människor i Sverige har full kontroll över sina dagar, veckor och månader. Alla vet att man inte bara kan fylla schemat med ”måsten” vecka efter vecka under en längre tid. Det behövs tid till vila, återhämtning, vänner och familj. Och det är du själv som har ansvaret för att den tiden finns, ingen annan. Livet är inget som man bara ska flyta med, det ska formas så klokt och lyckligt som möjligt.

Jag blir trött när jag hör folk klaga över ”alla måsten och krav”. De måste faktiskt vakna ur sin stressbubbla och planera in återhämtning. Det är lika viktigt som att äta, sova och träna ordentligt. Och det kan ingen annan fixa åt dem.

Tar du ansvar för ditt liv och hälsa när det gäller stress och återhämtning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s