Investeringar är inte bara ekonomiska

Långt innan jag bestämde mig för att starta den här bloggen visste jag att jag inte ville skriva en renodlad ”ekonomiblogg”. Trots att privatekonomi och investeringar är intressanta saker – det finns ju som bekant ett stort antal bloggar på temat – kände jag att jag har mycket mer att skriva om.

Många bloggare därute har kloka tankar kring hur man kan hantera sina pengar. Både när det kommer till sparandet/slösandet och vad som ska hända med de pengar som blir över. Flera gånger har jag tagit upp nyttan av att kunna skjuta på omedelbara belöningar, ett absolut grundkrav för att kunna aktiespara med tålamodet som hjälp.

Det gemensamma temat i många av dessa bloggar är drömmen om att samla ihop en stor pengahög, för att med hjälp av avkastningen kunna leva lite tryggare. Att kunna slappna av och veta att pengarna som behövs för att leva gott fortsätter att rulla in, oavsett vad man tar sig för i arbetslivet. Den drömmen har jag också, och som jag tidigare nämnt har jag tiden på min sida eftersom jag är ung.

Frågan är vad alla pengar och all trygghet är värt om man är olycklig? Det finns ett berömt talesätt som går ut på att det inte går att köpa lycka för pengar, men det är trevligare att gråta i en Ferrari än på en cykel. Den stora funderingen blir ju vad livet är värt om man gråter mer än man skrattar.

Att investera sina pengar är klokt och viktigt. Men för mig är det mycket viktigare att investera i sådant som verkligen gör livet värt att leva. För mig innebär det meningsfulla relationer och tid att vara med de som betyder mest. Att sitta ensam och räkna pengar är värdelöst.

Det finns en viktig sak att tänka på om man investerar pengar. Ränta-på-ränta-effekten blir ju som bekant mer kraftfull ju längre tiden går. Ett längre liv är därmed ett rikare liv. Och en god hälsa blir allt viktigare för varje år som går. De flesta tjugoåringar är hyfsat pigga oavsett om de springer fyra mil i veckan eller lever på cigaretter och öl. Men med åren visar det sig mer och mer vilka beslut man har tagit och hur kroppen mår av det.

Förutom att jag mår bra av att löpträna, äta hyfsat hälsosamt och sova ordentligt, så vet jag att det kommer att öka chansen att jag får leva ett långt och friskt liv. Visst kan det hända att jag dör imorgon, men troligen inte. (Läs gärna Miljonär innan 30:s blogginlägg på samma tema.)

Att investera i ekonomiska tillgångar är bra, men det är minst lika viktigt att investera i sin hälsa och meningsfulla relationer. Kärlek, vänskap och sådant där. Vad investerar du i?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s