Reflektioner inför månadsskiftet

För att vara så fientligt inställd till nyårslöften (mest för att folk verkar lova saker de aldrig håller ändå) tycker jag ganska mycket om månadsskiften. De kommer oftare än årsskiften och de är lättare att hantera när man sätter upp mål för sig själv och sitt liv. Nyårslöften är bedrägliga eftersom åren kanske är lite för långa för att vi verkligen ska kunna beräkna hur mycket vi orkar ta tag i och förändra under så långa planeringscykler.

Snart är september slut. På uppmaningen från Miljonär innan 30 blev september en snålmånad. Mina regler för månaden var att snålheten beräknades utifrån vad som spenderades med mitt bankkort och inte det gemensamma med sambon (vi handlar mest mat på det kortet och har under september legat på samma nivå som normalt). Cirka 1 500 per person på mat och ytterligare en knapp tusenlapp på annat, t.ex. hygienartiklar och ”onödiga” onyttigheter.

Hittills under september har 331 kr spenderats utöver hyra och mobiltelefon. De 331 kronorna spenderades på två öl, en tågbiljett och en anmälningsavgift till ett välgörenhetslopp. Lägger man på räkningen från mobiloperatören blir det i och för sig inte heller så dyrt – 99 kr mer. En lyckad snålmånad, än så länge.

Fram tills sommaren 2017 har jag valt att lägga en mindre andel pengar till aktiesparandet och i gengäld börjat målspara till en långresa med min sambo. Eftersom min disponibla inkomst har ökat (fler jobbtimmar under veckorna plus löneförhöjning), blir det ändå en vettig mängd som lastas in på Avanzakontot varje månad. Aktieportföljen är i skrivande stund uppe i 222 801 kr och med nuvarande spartakt uppnås nästa milstolpe, kvartsmiljonen, nästa år.

Jag är medveten om att de flesta tjänar mycket mer än jag, men att plötsligt gå från 11 400 kr till 13 000 kr i disponibel inkomst märks i plånboken. Men det är viktigt att inte skaffa sig dyrare vanor bara för att man får lite mer pengar att röra sig med.

Snålmånaden gav inspiration till att börja med något jag inte har gjort sedan jag flyttade hemifrån. Jag ska föra kassabok över privatekonomin igen. Att bokföra ekonomin i företaget är intressant och varför inte ha stenkoll på de privata inkomsterna och utgifterna också. Allt hänger ju samman. Min sambo har gått med på att lägga alla kvitton från köp på det gemensamma kortet i en låda så vi kan gå igenom dem när månaden är slut. Det är skönt när man har hittat en partner med samma intresse för att ha koll på pengarna!

Träningen har inte varit lika bra som i augusti, räknat i distans. Hittills har jag bara sprungit 7 mil, i augusti blev det över 13. En orsak är att schemat har blivit tajtare eftersom studier och jobb tar mycket tid nu. Dessutom har jag slarvat med vilan mellan passen och inte riktigt lyssnat på kroppen. Förhoppningen är att oktober bjuder på skönare löpning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s