Var inte avundsjuk

När jag var yngre var jag ofta avundsjuk på andra människor. Jag tillhörde inte de mest populära och coola i högstadieklassen, och brukade önska att jag hade ett tufft gäng att omge mig med. Jag höll precis som idag på med musik och fick som 9-12-åring spela och sjunga på skivor och i tv, men blev ändå avundsjuk på kompisar som fick olika chanser att vara med i andra musiksammanhang. Det var som om jag inte var nöjd med vad jag hade. Vilket är konstigt när jag tänker på det i efterhand – jag var ju inte olycklig över vad jag inte hade, bara över att andra hade något som jag inte fick.

Vi vuxna blir lätt avundsjuka på andras framgång. Det kanske är en överlevnadsmekanism. Om man sitter kvar på samma ställe när resten av flocken når nya framgångar hamnar man bakom till slut.

Pengar är en vanlig orsak till avund i vår materialistiska värld. En irrationell känsla eftersom vi blir lyckligare över att vara rikast i ett fattigt område än fattigast i ett rikt område. Så länge vi inte har mindre prylar eller pengar än grannen håller vi oss lugna.

En del talar om ”den svenska avundsjukan” och Jantelagen. Jag håller inte med om att det skulle vara något typiskt svenskt. Det finns inget som tyder på att vi svenskar är mer avundsjuka och missunnsamma än människor från andra kulturer. Ett träd som växer högre än de andra blir lätt nedhugget, var på jorden det än står.

Mycket av kaizenfilosofin jag förespråkar handlar om att ta rationella beslut snarare än känslostyrda. Vi vet att vi inte blir lyckligare av att köpa godis, så vi borde skjuta undan impulsen och välja det som gynnar oss långsiktigt istället. Avundsjuka är kanske en av de starkaste irrationella känslor vi har. Avund gör oss olyckliga och evigt missnöjda.

De som försöker dämpa avundsjuka genom att skaffa fler prylar dömer dessutom sig själva till att aldrig någonsin kunna bli rika. Varken pengar eller prylar skänker i sig någon lycka, men som jag tidigare nämnt ger en trygg ekonomi en känsla av lugn. Det kan aldrig prylar ge.

Jag har märkt en tydlig förändring i mitt sätt att tänka de senaste åren. Jag kan ärligt säga att jag genuint gläds över mina vänners framgångar. Jag blir glad för deras skull och låter det sporra min egen kamp för en bättre framtid. Och det gör mig harmonisk.

Gör dig själv till en lugnare och lyckligare människa. Se på det du redan har, kämpa för att uppfylla dina drömmar, men spola ner avundsjukan i toaletten där den hör hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s