Var snål mot dig själv, men inte med andra

När jag pratar om att sluta slösa pengar menar jag inte sluta spendera pengar. Jag vill snarare uppmuntra till en större medvetenhet kring vad man spenderar pengar på, och kanske framför allt i vilket sammanhang man gör det.

Tänk dig att du varje dag köper kaffe på väg till jobbet. Du skulle lika gärna kunna brygga kaffe hemma och ta med dig i en termos, men du väljer att lägga tjugo gånger så mycket pengar på att hämta kaffet i en pappmugg för att det är lite bekvämare. Det blir naturligtvis en hel del pengar, om take-away-koppen kostar 20 kr blir det 7300 kr på ett år, som investerade på börsen (med 10 % genomsnittlig avkastning) skulle kunna växa till cirka 50 000 kr på tjugo år.

Betyder det att det alltid och i alla lägen är korkat att lägga pengar på utekaffe? Absolut inte! Att träffa goda vänner på ett kafé gör i alla fall mig glad. Det är sådana saker som ger oss långsiktig lycka. Att betala en tjuga för kaffet känns inte alls dumt då. Om det nu inte sker flera gånger i veckan, för då blir det till slut mycket pengar.

Vad kan man dra för slutsats av det här? I det första exemplet var 20 kr för en kopp kaffe en dålig affär. I det andra var det en helt rimlig affär. Pengar som spenderas kan ge så olika mycket i olika sammanhang. En viktig del av att lära sig bli mer ekonomisk är att lära sig känna igen de här skillnaderna.

Jag brukar sammanfatta det i att man ska vara snål mot sig själv, men inte med andra. Små impulsköp, som kaffe och godis i vardagen, ska bort. Men att ta en kaffe eller en öl med vänner i speciella sammanhang förgyller livet. Samma pengar spenderas, men de ger olika mycket lycka. Så skippa impulsköpen och spara pengarna till mer gyllene tillfällen.

Se till att få ut så mycket lycka för pengarna som möjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s