Gå upp tidigt varje morgon

”Morgonstund har guld i mund”, som någon hurtig jävel brukar kvittra.

Tillåt mig vara den där hurtige jäveln! Som så mycket annat behöver man testa vissa idéer innan man avfärdar dem. Och är man intresserad av att sova bättre och i förlängningen må bättre, kan det faktiskt vara en bra idé att gå upp tidigt varje morgon och göra det till en del av sin dygnsrytm. Kroppen mår bra av regelbundna sovvanor precis som regelbundna matvanor. Vänjer man sin biologiska klocka vid att gå upp tidigt, kommer man också att somna gott på kvällen.

Att gå upp i rimlig tid gör dessutom underverk för hur mycket man får gjort under en dag. Det kan vara skillnaden mot en stressig morgon då man knappt hinner med bussen och en lugn frukost med tid till eftertanke. Är det en ledig dag frigör den tidiga morgonen en massa tid för roliga upplevelser.

Som jag skrev igår var det väldigt skönt att kunna sätta igång med dagens studier redan klockan sju på morgonen, tack vare tidig väckning. Jag fick mycket läst såhär redan första studieveckan och jag är säker på att det kommer att bidra till minskad stress framöver. Inget panikplugg dagen före tenta, utan jämn och fin ansträngningsnivå fördelat på hela kursen.

En söndagmorgon kan det verka alldeles omöjligt att ta sig ur sängen redan klockan åtta, eller sju, eller sex… men ibland är det jobbigt att bryta och förändra vanor trots att det är rätt sak att göra. Första gången man ger sig ut och tränar kan det vara plågsamt och man kommer hem med värk i hela kroppen, men tar man sig i kragen och ger det några gånger till brukar det bli lättare. Precis så är det med att gå upp tidigt.

Lever jag som jag lär? Ja, en idé med den här bloggen är ju att skriva lite skrytsamt för att det inte går att själv fega ur då. Jag brukar gå upp åtminstone före klockan sju på helger och lediga dagar, för att få saker gjorda. Ibland har det varit fest och då tar jag en timmes sovmorgon för att få ordentligt med sömn, men inte mer. Jag har en begränsad tid på jorden, många projekt igång och det duger inte att ligga i sängen och slösa tid. Det ger bara dåligt samvete. Kommer jag upp före sju vet jag att det blir en produktiv dag.

Kaizenliv är att göra livet lite bättre varje dag med små förändringar. Förändringen jag gör från och med nu är att gå upp direkt när väckarklockan ringer. Om man verkligen behöver sova ut får man ställa ett senare alarm, men ingen mer tid ska slösas på att ligga vaken i sängen.

2 reaktioner på ”Gå upp tidigt varje morgon

 1. Det är en väldigt bra sak du tar upp här. Jag ska själv försöka stiga upp tidigare under hösten, om det går. Det är faktiskt så att framgångsrika personer går upp tidigare enligt undersökningar som gjorts. Förhoppningsvis kan jag kanske även klämma in ett träningspass innan det är dags för frukost. Men vi får se om det kan uppnås.

  Gilla

  1. Tack så mycket! Jag vet inte om tidiga morgnar kan göra mig framgångsrik, men så länge jag mår bättre av det är det ju bra. Det är i alla fall värt att testa. Och träning på morgonen är guld värt om man har ett fullspäckat schema.

   Tack för att du lade till mig i blogglistan, jag ska lägga till dig när jag är hemma och har min dator.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s