Snålmånad

Den fantastiske bloggaren Miljonär innan 30 har sedan jag fick upp ögonen för aktiesparande varit en av mina största förebilder. Han började blogga om sitt sparande 2006 och har, med vissa uppehåll, fortsatt sedan dess. Många tycker att han är extrem – i början bjöd bloggen ofta på färgstarka snåltips som att ta extra mycket frukt från fruktskålen på jobbet, leta burkar i soprummet, bajsa i tvättstugan för att spara toapapper och att värma nudlar i handfatet på tjänsteresan.

I det senaste inlägget uppmuntrade han läsarna till att testa en klassisk ”snålmånad”. En sådan utmaning måste jag naturligtvis acceptera för att behålla min heder. Det enda officiella kriteriet för en sådan verkar vara att man är extra sparsam och att det är upp till var och en att definiera hur en snålmånad ser ut. Här är mina regler för snålmånaden:

  • Hyran ligger där den ligger och matkontot delar jag med min sambo. För att hålla det på en någorlunda rimlig nivå kommer inte dessa budgetposter att förändras mot en vanlig månad. Våra gemensamma matkostnader är 2500-3000 kr inklusive hygien. Jag tycker att det är rimligt med tanke på att jag löptränar en hel del och äter mycket.
  • Målet för alla andra kategorier ska vara att spendera så lite pengar som möjligt under september månad. Jag kommer att bokföra varenda krona som lämnar plånboken och tänka extra noga före varje transaktion. Förutsättningarna är goda, jag behöver inga nya kläder just nu och transport till och från skolan ingår i ett busskort jag redan köpt och betalat för. El och vatten ingår i hyran. Den enda räkning jag betalar varje månad, förutom hyran, är telefonoperatören som tar 99 kr/mån via autogiro.
  • Sammanfattning: målet för alla rörliga kostnader är att ligga så nära 0 kr som möjligt när september är slut.

Snålmånad. Spännande. Nu kör vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s