Ränta-på-ränta-effekten

Pengar är ett verktyg för att göra livet bättre på många olika sätt. Att tänka efter innan man slösar bort dem hjälper en att fixa den mest grundläggande ekonomiska tryggheten med en liten buffert.

En slutsats att dra: det är inte okej att kontinuerligt göra av med mer pengar än man får in. Det är fullständigt livsfarligt, av den enkla anledningen att man i så fall förr eller senare kommer att hamna på minus och tvingas låna för att klara sig. Och lån har en tendens att växa, för det kostar pengar att låna pengar, och räntan läggs på skulden och växer likt en snöboll som rullar ner för en backe. Långsamt i början, men för varje år växer skulden i ett allt högre tempo. Vi mattenördar kallar det exponentiell tillväxt, men ett annat namn är ”ränta-på-ränta-effekten”. Det är anledningen till att många människor som börjar ta små lån eller strunta i räkningar på bara några hundralappar till slut hamnar så djupt ner i skuldträsket att alla chanser att någonsin kunna betala tillbaka försvinner.

Som tur är fungerar ränta-på-ränta-effekten alldeles utmärkt åt andra hållet också. Den som äger pengar och kan få ränta eller annan avkastning på pengarna, ser dem växa. Långsamt i början, men snabbare för varje år som går. Ett extremt exempel för att visa: vi startar med en enda krona och lyckas dubbla den varje år, alltså en avkastning på hundra procent. Efter tio år har vi tusen kronor. Efter 30 år har vi en miljard kronor. (Nu är visserligen hundra procent i årlig avkastning ett fullständigt orealistiskt scenario, men en mattenörd tycker i alla fall att det är häftigt.)

Googlar man lite på den här effekten, som jag gjorde, stöter man förr eller senare på information om aktieinvesteringar. Den 18-åring som sätter in hundratusen kronor i en aktieindexfond, kommer med tio procents årlig avkastning att äga cirka 9 miljoner kronor på sin 65-årsdag. Lång väntetid kanske, men i gengäld har personen inte behövt lyfta ett finger för att tjäna ihop alla dessa miljoner mer än den ursprungliga summan. Ränta-på-ränta-effekten gör allt jobb.

Är det någon mer än jag som är fascinerad över detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s