Några vanliga missförstånd om att investera i aktier

”Vanligt folk har inte på börsen att göra. Det blir bättre om man lyssnar på bankens rådgivare och investerar i deras fonder.”

Fram tills för bara några år sedan var det både dyrt och krångligt för gemene man att handla aktier. Det var lättare om man hade stora summor, eftersom börsposterna var stora och avgifterna var höga. Idag har det dykt upp flera moderna nätmäklare som har pressat ner priserna. De är till och med gratis att handla med aktier, oavsett hur små summor det handlar om, hos Avanza så länge man har mindre än 50 000 kr i samlat sparande. Det här är ingen smygreklam, jag tycker bara att det är ett fantastisk erbjudande.

Trots nya tider inom aktievärlden, lever en vanlig missuppfattning kvar hos folk att det skulle vara krångligt att handla i aktier och att det är smartare att lita på sin ”rådgivare” på banken. Det är inte ett dugg smart eftersom ”rådgivaren” i själva verket är en säljare som tjänar sitt levebröd på att få dig som bankkund att välja så dyra aktiefonder som möjligt. De flesta av storbankernas fonder går över tid sämre än en vanlig indexfond, alltså ett viktat genomsnitt av börsens största bolag. Idag finns gratis indexfonder hos både Avanza och Nordnet – det finns ingen som helst anledning att betala storbankerna för att de ska slösa bort dina sparpengar ännu mer.

Det bästa är att investera i en billig indexfond eller ett gäng aktier i stabila, pålitliga bolag. Bankerna har länge tjänat stora pengar på att lura småspararna att det skulle vara krångligare än så, men det är det inte.

”Jag är rädd att förlora alla mina pengar, så aktier är inget för mig.” 

Det finns några tillfällen det är en dålig idé att investera i aktier. Om man inte klarar av att vara utan pengarna åtminstone några år – jag skulle säga minst fem, helst tio år – har man inte på börsen att göra. Anledningen till att aktier är en bra sparform är för att börsen går upp över tid, det är en regel som gällt de senaste 100-200 åren och förmodligen kommer att gälla i framtiden också. Men det gäller bara över långa tidsperioder. Från år till år är börsen svajig och har man tänkt att spara en summa pengar till t.ex. ett husköp om två år är nog bankkontot den bästa sparformen.

Ett annat tillfälle är om man på fikarasten har hört talas om ”nästa Apple”, den där glödheta aktien som alla plötsligt ska köpa. Gör inte det, om det inte är en lott du är ute efter. För det är precis vad du köper. Det finns en mikroskopiskt liten chans att tjäna stora pengar, men förmodligen bränner man sig bara. Om man ska tjäna pengar på aktier över tid måste man köpa bolag som går med vinst och har en långsiktig affärsmodell. Var ska pengarna annars komma ifrån?

Men på sikt går börsen upp. Läs gärna detta pedagogiska blogginlägg av Claes Hemberg. Den huvudsakliga poängen är: följer man Stockholmsbörsens index, och återinvesterar utdelningarna, är det mycket osannolikt att man skulle ligga på minus redan efter sju år (inte så lång tid i långsiktiga sammanhang). Efter bara tre år kan man vara 87 % säker på att ha varenda krona kvar och förmodligen mer därtill.

”Börsen är ett lotteri.” 

De som säger sådana här saker har lite olika sätt att motivera påståendet, men gemensamt för dem är att de har missuppfattat vad aktier är för något.

När Svenne Svensson tar 2500 kr av sin lön och köper tio aktier i H&M för 250 kr styck köper han inte tio lotter, utan ett litet delägarskap i ett företag som år efter år genererar stora och stabila vinster. Företagets ledning har bestämt hur stor del av vinsten som ska delas ut till aktieägarna, och varje år ramlar det in ungefär en hundralapp på Svennes konto. En bra, långsiktig investering och inte någon trisslott. Svenne Svensson har, genom att avstå omedelbar konsumtion och genom att ta viss risk med sina pengar, ordnat en liten passiv inkomst som trillar in till honom år efter år utan att han behöver göra något annat än att äga aktierna.

Tanken att få ”gratis pengar” utan att behöva göra något särskilt har tilltalat många människor, allt från småsparare till mångmiljardärer. Jag lockades också av tanken och idag har jag en stabil aktieportfölj som stadigt trycker pengar åt mig också när jag sover. Bra investering – inget lotteri!

”För att man ska kunna tjäna pengar måste ju någon förlora.”

Det här hör jag förvånansvärt ofta, och som så många gånger förut är det lätt att motbevisa med ett litet exempel.

Vi backar bandet ungefär 12 000 år. Janne Jägare och Benny Bonde är två stenålderskompisar. Janne äter bara kött och Benny äter bara spannmål. Eftersom man mår bättre av en varierad kost skulle Janne Jägare må bra av att äta lite bröd emellanåt, och Benny Bonde är trött på att käka bröd och längtar efter en stek. De kommer överens om ett byte – köttet från en älg byts mot tre tunnor havre. Båda är mycket nöjda med bytet. Janne har ju hur mycket kött som helst, men att äntligen få äta något annat är en gudomlig upplevelse, så de tre tunnorna havre är mycket mer värda för honom än en vanlig älg. För Benny är det tvärt om, han tycker också att han gick plus på bytet eftersom han är så van vid att äta spannmål och värderar köttet högre.

Båda gick plus på den här affären och ända sedan dess har människor följt deras exempel. Man byter till sig pengar mot saker, alltså säljer dem, eftersom man värderar pengarna högre än prylen i just det fallet. När det är dags att köpa upplever man ett högre värde hos varan eller tjänsten än pengarna man gav för den, annars hade man inte genomfört köpet. Detta visar att ekonomin är långt ifrån något nollsummespel. I teorin ”går alla plus” på frivilliga affärstransaktioner – och det är precis vad börsen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s