Börja spara i aktier

Det blir många inlägg så här i början av bloggen som har med ekonomi att göra. Det är nog ingen slump. Privatekonomin spelar väldigt stor roll i alla moderna människors liv. Pengar, eller kanske brist på dem, gör stor skillnad i hur människor uppfattar sin livssituation.

Om det fanns en enda sammanfattning av alla ekonomiska råd jag vill ge mina unga medmänniskor, skulle den vara: förstå ränta-på-ränta-effekten och dra fördel av den. Sparande har en gyllene effekt över tid. Skulder ger precis motsatt effekt. Klicka på länken, så utvecklar jag vad jag menar.

En av de bästa besluten man kan ta för sin privata ekonomi är att börja spara i aktier. Aktier som sparform är helt överlägsen över långa tidsperioder, men jag tror inte att gemene man förstår exakt hur. Med aktier och sparande som hobby i flera år, och en hel del högskolepoäng i företags- och nationalekonomi i bagaget, finns det så mycket jag skulle vilja ta upp och utveckla. Det kanske blir i ett senare skede på bloggen. Det viktiga är att rikta strålkastarna mot huvudargumenten för att spara i aktier. Exakt hur man ska gå tillväga kommer senare – det viktiga är att folk förstår varför aktier är en bra idé.

100 års svensk statistik – och 200 års amerikansk – talar sitt tydliga språk. Genom finanskriser, ekonomiska svängningar och växlande konjunktur har både den svenska och amerikanska börsen avkastat i genomsnitt 10 % varje år. En räntefond kanske kan ge någon eller några enstaka procent, ett bankkonto i princip noll. Räknar man med inflation ska man vara glad om man över huvud taget slipper gå back. Att spara pengar på ett bankkonto är i princip en garanti för att pengarna ska bli mindre värda.

Många har märkliga uppfattningar om vad det innebär att investera i aktier. Här listar jag några vanliga missuppfattningar.

Som tidigare nämnt finns det en hel ocean av saker att ta upp. Nätet är som vanligt fyllt av information och detaljer, och det kommer definitivt att dyka upp fler inlägg om aktier på den här bloggen. Men eftersom det är viktigt för mig att föregå med gott exempel: här är en länk till min aktieportfölj. Börja spara med mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s