Var en smart fyraåring

Ett mycket välkänt begrepp inom psykologin är det som på engelska kallas ”delayed gratification”, på svenska fördröjd tillfredsställelse. Ett av de kändaste vetenskapliga experimenten i världshistorien kallas ”marshmallowexperimentet” och utfördes på fyraåringar på 60- och 70-talen. Forskarna gav barnen varsin marshmallow, med budskapet att om de kunde hålla sig från att äta godiset en stund, skulle de få ytterligare en bit.

De barn som lyckades avstå den omedelbara frestelsen att sätta i sig godiset direkt, för att få den utlovade extrabiten någon kvart senare, visade sig få stora fördelar senare i livet. De presterade bättre på högskoleprov, de var mindre aggresiva och impulsiva i tonåren, och när de blev vuxna var de bland annat mindre benägna att utveckla övervikt och få problem med droger.

Detta berömda experiment, som har kompletterats med otaliga andra, visar vikten av förmågan att kunna skjuta på omedelbara belöningar för att få en större i framtiden. Det är minst lika påtagligt idag som på 1970-talet. Skillnaderna blir allt större mellan de som har högre utbildning och inkomst och de som inte har det.

Förmågan att motstå omedelbar tillfredsställelse går igenom nästan allt vi vill ha och drömmer om här i livet. Den som kan spara pengar istället för att låna till konsumtion kommer i framtiden att ha betydligt mer att spendera. Den som är villig att offra några år av sina bästa år i 20-25-årsåldern kan skaffa sig en utbildning och få stora belöningar i framtiden. Den som tvingar sig upp även en regnig februarimorgon för att träna har otaliga hälsofördelar att njuta av resten av livet.

Var en smart fyraåring – tänk långsiktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s