Ta av dig offerkoftan!

Det första rådet för att förbättra livet med hjälp av små förändringar är – inse att du själv är ansvarig för att få ett så bra liv som möjligt. Att skylla allt dåligt på någon annan är att ge bort möjligheten till att någonsin kunna förbättra sitt liv. Går du runt och skyller på andra har du redan gett upp.

Det går oftast att gissa sig till graden av offermentalitet i människor tankevärld bara genom att lyssna på hur de pratar. Alla känner vi någon som skyller allt dåligt som händer på någon annan. Samhället, chefen, politikerna och så vidare. Det där håller inte i längden. Visst är det svårt att undvika att till exempel drabbas av sjukdomar och olyckor, men hur man tacklar det och vilken attityd man har påverkar långt mer än man kan föreställa sig.

Man mår så mycket bättre av att själv ta sig i kragen och ta eget ansvar. Jag vet hur jobbigt det kan vara – på några år gick jag från egocentrisk tonåring till (förhoppningsvis) hyfsat ansvarsfull vuxen. Många gör den resan men inte alla. Vissa växer aldrig upp.

En bonus med att vägra skylla motgångar på någon annan är att man dessutom får ta åt sig äran för framgångar i livet. Det ger verkligen dubbel njutning att känna att man själv har åstadkommit något att njuta frukterna av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s