Sluta slösa, börja tänka

Alla har väl sett eller åtminstone hört talas om Lyxfällan, TV3:s livsstilsprogram där två ekonomiska rådgivare besöker olika hushåll med pengabekymmer och gör sitt bästa för att få siffrorna att peka åt rätt håll igen. Ofta sitter deltagarna djupt ner i skiten, med stora skulder och noll på kontot. Min första tanke var att de är enstaka undantagsfall och att folk överlag har stenkoll på sin ekonomi.

Tydligen var jag naiv – när detta skrivs är Lyxfällan uppe i 20 säsonger. Pengabekymren verkar ju aldrig ta slut! Var femte svensk saknar en buffert för oförutsedda utgifter, enligt SBAB:s rapport.

Förhoppningsvis förstår alla innerst inne att ekonomin är en grundpelare till ett någorlunda värdigt och tryggt liv. Att inte ha sparpengar är inget alternativ! Använd sunt förnuft och försök förutse ”oförutsedda” utgifter. En buffert behöver inte vara särskilt stor, 10-15000 kan nog räcka om man bor i hyresrätt utan barn.

Att ständigt behöva oroa sig för om pengarna ska räcka månaden ut, eller om det skulle dyka upp en räkning man inte har råd att betala, ger upphov till stress och negativa tankar. Lösningen på det första problemet är att inte göra av med mer pengar än man får in varje månad. Lösningen på det andra problemet är att spara ihop en liten nödhög med pengar.

Förutom att ta bort ekonomisk stress finns en annan fördel med att ha lite pengar sparade. Det ger möjlighet att slippa köpa saker på avbetalning, vilket nästan alltid blir en betydligt dyrare affär i slutändan. Det ger också möjlighet att utnyttja rabatter och specialerbjudanden. När jag såg att Netto hade extrapris på kaffe slog jag till och köpte nio paket, över fyra kilo, för under 200 kr. I en större skala kan man spara stora pengar genom att köpa storpack av sådant som går åt och håller länge.

Sluta slösa – börja tänka. Målet ska vara att tänka efter före varje transaktion. Eftersom de flesta tjänar pengar genom att byta till sig dem mot sin tid, kanske det kan hjälpa att räkna om pengar till timmar ibland. ”Är den här utelunchen värd att arbeta en timme extra för, eller är det bättre att ta med matlåda nästa gång?”

Sedan jag satte upp målet att utvärdera alla köp, har nästan all ekonomisk press släppt, trots att jag är en ”fattig” student som lever nästan enbart på studiemedel. Jag kan tryggt räkna med att det finns mycket pengar kvar på kontot i slutet av månaden. I början förde jag kassabok i Excel, men upptäckte snart att det inte behövdes längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s